Стари муцуни и масови истерии

Когато говорим за FaceApp, най-подходящата дума е "истерия". Ако трябва да сме честни, "истерия" като цяло е подходяща за голяма част от нещата, които се случват в интернет и социалните мрежи - тези бурни пикове на интерес към една или друга тема, към някакво ново интересно нещо и всички заплахи, които носи то.

Руското приложение, което може да ви покаже състарени, подмладени или как бихте изглеждали, ако се бяхте родили от другия пол, не прави изключение. Половината народ се скъсва да качва свои преработени през приложението снимки, а една друга част бие тревога за цялостната опасност от използването му.

На два пъти преди това то се радваше на интерес, но сега действително дойде големият му момент на слава, след като редица знаменитости решиха да видят как ще изглеждат в "сребърните си години".

Интересното е, че за разлика от останалите приложения, FaceApp представя доста реалистична версия на това как човек би изглеждал, когато остарее. Което е забавно... за около 20 минути. Или максимум 2 дни, докато половината ти познати го откриват с възторг. След това престава да е забавно и го триеш.

 

 

 

 

 

Опасенията в случая са както опасенията по принцип, що се отнася до приложения и социални мрежи - каква информация този конкретен app тегли от телефона ти. Какво научава за теб и как след това ще го използва.

Реално ситуацията е такава, че евентуално - може би - FaceApp ще има достъп до доста от вашите снимки и свободата да прави с тях каквото си иска. Което, каквото и да си говорим, не е приятна идея.

Въпросът обаче е, че за нея се вдига страхотен шум, почти невиждан от времето на онези "симпатични" хорица от Cambridge Analytica, които подобни хитри приложения бяха добили достъп до всичко, което Facebook е събрал като информация за десетки милиони хора.

Случаят с британската компания за добив и анализ на данни от социалните мрежи безспорно шокира мнозина, показвайки им явно не просто какви приказни количества данни събират технологичните компании за потребителите си, но също така как те могат да се използват за манипулация. И това направи обществото доста чувствително по тази тема.

Оттогава мина вече повече от година, Cambridge Analytica и подобната на нея AggregateIQ вече са закрити, срещу работещите в тях имаше следствие и т.н. На Facebook му предстоят доста тежки глоби заради изтичането на информация, а компанията на Зукърбърг положи доста усилия да поизчисти имиджа си в тази посока.

Сега обаче се появява една руска фирма с едно приложение с леко съмнителен характер и истерията започва наново. "Злокобното приложение FaceApp", както беше писала една медия.

И то не защото приложението събира огромни количества данни за потребителите си (общо взето досега обвиненията спрямо него са предимно на теория), а заради факта, че идва от Санкт Петербург, Русия.

Едва ли има някой, който може да ме обвини в особена любов към Русия. Дори съм по-скоро почитател на идеята на идващите оттам неща да се гледа като на данайски дарове заради тенденциозното отношение на Кремъл към информацията и дезинформацията (за справка - Началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов и неговите трудове за хибридната война).

И все пак чак такава истерия и шум за точно това приложение, което да краде данните ни? Когато живеем в среда, в която дори и да нямаш Facebook, компанията Facebook събира данни за онлайн поведението ти посредством всички сайтове, които имат бутон за лайк към социалната мрежа... Звучи малко прекалено.

Скорошно изследване показа, че големите технологични компании събират информация дори за това какво порно гледа човек, независимо дали използвате "инкогнито" опция на браузъра си. Междувременно други компании като Amazon дори не крият какви обеми информация складират за всичките си потребители с цел реклама.

А ако погледнем родната среда и скандала с НАП от последните дни, нещата стават още по-цветни.

Днешната реалност на интернет вече приема сякаш за даденост събирането и обработката на лични данни. Информацията за потребители е една от най-ценните стоки. Тя е новата най-скъпа стока. Искаме, или не - това е така. За недоволните единственото решение е да стоят офлайн. Ако искат.

И в такава среда, в която всеки някъде нещо събира, ние се хващаме за едно приложение, което евентуално може да използва снимките ни за нещо. За секретна руска база данни с лицата и още по-евентуално имената на хората, свалили приложението? Или за обучаване на някакъв свръхмощен руски изкуствен интелект, който да има за цел да накара всички да обичат Путин?

На фона на всичко до момента това звучи леко двулично. Предразсъдъците трябва да си имат граници, дори и когато се отнасят до Русия. Иначе рискуваме да създадем в главите си едно зловещо и всемогъщо чудовище, каквото реално няма.

А дори и за данайските дарове, най-добрият метод за оценка на риска си остава трезвата преценка.

Станете почитател на Класа