Зачеркнаха Турция от ракетната и въздушната отбрана на НАТО

Странно, старите съветски С300 могат да се интегрират, съвременните руски С400 – не могат ?

Столтенберг констатира, че е “невъзможно С-400 да бъдат интегрирани в единна система за ПВО и ПРО на алианса”

 

Турция ще продължи да играе важна роля за обезпечаване на противоракетната и противовъздушната отбрана на Северноатлантическия алианс независимо от придобиването на руски зенитно-ракетни системи С-400. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на ежегодния форум за безопасност в американския град Аспен, щата Колорадо, предаде ТАСС.

Столтенберг констатира, че е “невъзможно С-400 да бъдат интегрирани в единна система за ПВО и ПРО на алианса”.

 

https://frognews.bg/images/thumbs16x9/600/5d6f19bc1_c-400.jpg

 

“Турция обаче може както преди да бъде нейна част по отношение на други възможности”, посочи генералният секретар на НАТО. “Турция, както и досега, остава и ще остане част от интегрираната система за ПВО и ПРО на алианса”, добави той.

По думите на Столтенберг нито една страна членка на НАТО не е поискала Турция да бъде изключена от алианса заради покупката на руските системи С-400. Той каза това в отговор на въпрос дали е имало подобни призиви.

“Турция е важен член на НАТО. Никой от съюзниците не е засягал тази тема. Ние всички разбираме, че зависим един от друг”, посочи той.

САЩ потвърдиха вчера, че ще блокират участието на Турция в програмата за бойни самолети Ф-35 заради решението й да купи руски ракетни системи С-400. Водещият мотив е, че тези системи могат да послужат за разкриване на американски технологични тайни.

“За съжаление, решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно нейно продължаващо участие в програмата F-35”, се казва в изявление на Белия дом, оповестено късно снощи българско време.

“Програмата F-35 не може да съществува съвместно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, които ще се използват, за да се разкрият най-новите постижения на програмата”, се допълва в текста.

Как реагира Анкара

Турция определи като несправедливо решението на САЩ да я изключат от програмата за бойния самолет по технологията стелт F-35.

“Тази едностранна мярка не уважава духа на НАТО и не се основава освен това на легитимни мотиви. Несправедливо е да бъде изтегляна Турция, един от партньорите от програмата за F-35”, се казва в изявление на турското министерство на външните работи.

В него американското решение се определя като грешка. Турция призовава САЩ да преразгледат това решение и да поправят грешката си и допълва, че то ще навреди на стратегическите връзки между двата съюзника от НАТО.

В изявлението се припомня, че Турция е предложила да се създаде съвместно с НАТО работна група за С-400, но това решение е било оставено без отговор от страна на САЩ, което показвало, че те не се стремят добросъвестно да решат този проблем.

 

 

Политофил

 

Станете почитател на Класа