Най-богатите семейства на планетата

70 000 долара на минута, 4 милиона на час и 100 милиона всеки ден. С този темп расте богатството на семейство Уолтън, собственик на американския супергигант Walmart Inc., което оглавява списъка с най-богатите династии на планетата, публикуван тази събота от Bloomberg. За сравнение, нов служител в техните магазини печели около $ 11 на час.


Според класирането 25-те най-богати династии в света монополизират общо богатство от 1,4 трилиона долара, което представлява ръст с 24% от миналата година. В САЩ най-богатите 0,1% от страната контролират повече богатство днес, отколкото по всяко друго време от 1929 г. насам, изчислява Bloomberg.

 

Това са петте семейства, които водят „класирането".


Уолтънс
Компания: Walmart
Богатство: 190,5 милиарда долара
Walmart е най-големият търговец на дребно в света по приходи. Богатството на семейство Уолтън се е увеличило с 39 милиарда долара, откакто оглави списъка с най-големи богатства през юни 2018 г., а сега възлиза на почти 191 милиарда.

 

Марс
Компания: Марс
Богатство: 126 милиарда долара
Династията е известна предимно със сладкишите M&M, Млечен път и Марс, въпреки че продуктите за грижа за домашни любимци представляват приблизително половината от приходите на компанията. През последната година богатството й нарасна с 37 милиарда долара.

 

Коч
Компания: Koch Industries
Богатство: 124,5 милиарда долара
Koch Industries, собственост на Чарлз и Дейвид Коч, е конгломерат с годишни приходи от около 110 милиарда долара. От миналата година богатството му е нараснало с 26 милиарда долара.

 

Ал Сауд
Саудитското кралско семейство
Богатство: 100 милиарда долара
Оценката за нетната стойност на Саудитската монархия - което е новост в тазгодишния списък - се основава на кумулативни плащания, които се изчисляват, че са получени от членовете на кралското семейство през последните 50 години от Royal Diwan, изпълнителната служба на краля. Bloomberg пояснява, че общото богатство, контролирано от него, вероятно е много по-голямо.

 

Компания: Шанел
Богатство: 57,6 милиарда долара
Братята Ален и Джерард Вертеймер притежават прочутата модна къща Шанел, която спечели 11 милиарда долара приходи през 2018 година.

Станете почитател на Класа