Време за плащане на сметките: Украйна ще отговаря за намесата в американските избори

Самоувереността на американските демократи, с коятп явно си объркаха сметките на последните президентски избори в САЩ, може да струва много на партия, която разчита на не особено надежден партньор - Украйна.

 

 

 

Победителите не ги съдят. Очевидно именно тази вечна теза мотивира демократите, когато се доввериха на подкрепата от украинските политици в борбата за Белия дом.

Още повече се проникнаха със смисъла на този израз представителите на Киев, които просто не можеха да повярват в това, че републиканците с техния Доналд Тръмп, ще успеят да устоят на мащанбата кампания, коята разгърнаха опонентите им.

Предвкусвайки победата на Хилари Клинтън, украинските политици от различни нива критикуваха Тръмп по всякакъв възможен начин, обаче, това е по-малкото зло.

По-интересното е, че в началото на 2016 година администрацията на Барак Обама започна да копае под Тръмп и започна да прави това именно от Украйна.

Демократите се опитаха да съберат уличаващи доказателства за политическия стратег Пол Манафорт, което, както е известно, се увенча с успех.

По-нататъшното развитие на събитията е добре известно на всички.

Волята на обикновените американци надделя над политическите спекулации, отваряйки пътя към Белия дом за Тръмп, демократите започнаха да популяризират темата за руската намеса, но не успяха да докажат заговора на 45-ия американски президент с Кремъл.

Но едва сега, години по-късно, става ясно, че цялата история с RussiaGate крие банален опит за по-добро скриване на многобройни скелети в кабинетите на Демократическата партия. Тук започва нова глава в тази история, която може да струва кариерата на толкова много политици.

 

 

От гледна точка на демократите, RussiaGate не завърши много добре.

Разбира се, трябва да разберем, че те просто са изчерпали ресурсите си за такава скъпа кампания.

Въпреки това докладът на Робърт Мюлер всъщност развърза ръцете на Доналд Тръмп точно в началото на нова президентска надпревара.

Освен това Демократическата партия буквално направи подарък на президента, като избра Джо Байдън за свой фаворит в надпреварата.

Както знаете, вицепрезидентът на Барак Обама се изцапа в корупционен скандал в Украйна, където изнудва тогавашния президент Петро Порошенко.

Той поиска уволнението на генералния прокурор, който инициира проверки на компанията, съсобственост на Байдън-младши. Нефтената и газовата компания Burisma беше замесена в корупционни схеми и разследванията могат да се превърнат в международен скандал.

Защото Джо Байдън постави пред Порошенко избор: справедливост или финансова помощ от САЩ.

И Порошенко избра парите. Всичко това прави Байдън отличен противник на Тръмп, но главата на Белия дом очевидно е настроен за голям реванш.

Неслучайно генералният прокурор на САЩ Уилям Бар се зае с разследването на отношенията на демократите с украинските политици, а адвокатът на президента Рудолф Джулиани няколко пъти призова за сътрудничество по този въпрос, новият президент на Украйна Владимир Зеленски.

Повечето украински политици, които някога подкрепяха Хилари Клинтън, днес попадат в категорията „бивши“.

Влиянието им в Украйна е изчерпано, няма доверие от страна на хората, освен това мнозина имат репутация на корупционери, включително Петро Порошенко.

Бившият президент с големи трудности успя да промотира партията си "Европейска солидарност" в парламента на Украйна, след като получи депутатски имунитет.

Необходимо е да се вземе предвид фактът, че той е пламенен противник на Владимир Зеленски и вече отбеляза опити за дискредитиране на своя наследник, което не е толкова трудно, като се има предвид разликата в количеството на политическия опит.

Разбира се, може да изглежда, че с високо ниво на обществена подкрепа и мнозинство в парламента, Зеленски няма смисъл да се страхува от Порошенко.

Не забравяйте обаче, че говорим за Украйна - държава, преживяла две революции. И трябва да се отбележи, че почти всички обвиняеми на втората - Революцията на достойнството - сега се събраха именно около Порошенко.

Като се има предвид, че Зеленски го очакват 5 години управление в страна с плачевно състояние на икономиката, многомилиарден външен дълг, демографска криза и война, да имаш противник като Порошенко не е най-доброто нещо, което можеш да си измислиш.

Не е чудно, че държавният глава възнамерява да внесе законопроект за премахване на имунитета на депутатите в парламента.

Нещо повече, не трябва да забравяме, че Зеленски дойде на власт след гръмките си обещания да привлече на съд всички основни корумпирани служители на Украйна, дошли на власт през 2014 година.

Порошенко, който в началото на годината стана обвиняем за кражбите на държавни пари чрез предприятия за отбранителна индустрия, включително.

И в този смисъл интересите на американския президент и неговия украински колега могат да се сближат.

Разбира се, Зеленски дълго време се преструваше, че не забелязва флирта от страна на Белия дом, но вече през септември двамата държавни глави ще проведат преговори, които биха могли да имат много интересни последици.

Не забравяйте, че на първо място Тръмп е бизнесмен и знае как да прави оферти, които не могат да бъдат отказани.

Зеленски до известна степен е и представител на бизнеса.

Във всеки случай в това той има повече опит, отколкото в управлението на страната.

Затова уверено може да се заяви, че много политици в Киев и Вашингтон нервно ще наблюдават преговорите, очаквайки не най-добрият резултат от тях.

 

 

 

https://dozennews.info

 

Станете почитател на Класа