Майката на Асанж : „Бавно и жестоко убийство“

Кристин Ассанж, майка на основателя на WikiLeaks, обвинява Вашингтон и Лондон за лошото третиране, което синът й получава, бидейки затворен на британска територия.


„Синът ми Джулиан Асанж се убива бавно, жестоко и незаконно от правителствата на САЩ и Великобритания заради наградената му журналистика, която разкрива военни престъпления и корупция!", написа тя в профила си в Twitter.


Жената пусна линк към доклад на експерт от Организацията на обединените нации, който поиска "колективното преследване на Асандж да бъде спряно ".


Асанж бе бежанец в посолството на Еквадор в Лондон от юни 2012 г., когато Кито му предостави политическо убежище, за да не бъде екстрадиран в Швеция.


На 11 април Еквадор взе решение за оттегляне на убежището на Асанж и го предаде на полицията на Обединеното кралство. В момента основателят на WikiLeaks остава в затвор на британска територия.


Точно след ареста на активиста, Вашингтон обяви наказателно обвинение срещу него за предполагаема конспирация и на 23 май повдигна 17 нови обвинения, включително за нарушаване на Закона за шпионажа.


Ако бъде признат за виновен по тези обвинения и ако бъде екстрадиран в САЩ, активистът може да получи наказание до 175 години затвор.

Станете почитател на Класа