Двигател на Boeing 787 се разпадна в полет и разпръсна отломки над град до Рим

Боинг 787 на Норвиджън еър беше принуден да се върне и да направи аварийно кацане в Рим в събота, след като повреда на двигателя причини стотици малки фрагменти от самолета да паднат върху домове и превозни средства в район Изола Сакра, на югозапад от италианската столица, съобщава вестник Corriere Della Sera.


Самолетът летял от Рим за Лос Анджелис. Пилотите обявиха аварийната ситуация малко след излитане и се върнаха на летище Фиумичино 23 минути след заминаването си с 298 пътници на борда. Никой от тях не е пострадал.


Отпадъците от разпадането на левия двигател на самолета, нанесоха щети на покриви и прозорци на автомобили и домове. Някои жители на района ги събираха от улицата, а един човек е получил леко изгаряне в резултат на инцидента.


От своя страна пътниците споделиха пред вестник La Repubblica, че 10 минути след излитането е имало "тревожни шумове" в двигателя и че при кацане колелата на самолета са избухнали.


Според Corriere Della Sera събитието би могло да причини повече щети и дори сериозни наранявания, тъй като фрагменти с размери около 5-10 сантиметра са паднали близо до центъра на града и над претъпкани плажове.
Националната агенция за безопасност на полетите на Италия е започнала разследване, за да изясни обстоятелствата на случилото се.


От своя страна кметът на Фиумичино Естерино Монтино заяви, че "полетите над къщите са опасни, така че е необходимо да се преразгледат споразуменията, предвиждащи използването на тази писта".

Станете почитател на Класа