Зариф: "САЩ превърнаха региона на Персийския залив в барутен погреб, готов да избухне"

Министърът на външните работи на Иран, Мохамед Джавад Зариф, заяви, че „като продават оръжия на определени регионални държави, САЩ са превърнали Персийския залив в барутен погреб, който предстои да избухне".


"САЩ продадоха оръжия на стойност 50 милиарда долара в региона миналата година. Някои страни в региона с по-малко от една трета от населението ни харчат 87 милиарда за военни придобивания. Нека направим сравнение: Иран похарчи миналата година 16 милиарда долара за военни цели с почти един милион души в армията; Обединените арабски емирства с общо население от един милион души са похарчили 22 милиарда, докато Саудитска Арабия е похарчила 87 милиарда", каза висшият дипломат в интервю за веригата Ал Джазира, по време на посещението си в Катар.


"Ако говорите за заплахи в региона, заплахите идват от САЩ и техните съюзници, които заливат региона с оръжия, превръщайки го в буре с барут, което предстои да експлодира", добави Зариф.


В среща със своя катарски колега Мохамед бин Абдулрахман ал Тани, Зариф осъди идеята за чуждото военно присъствие в Персийския залив и го определи като "провал, който допълнително ще усложни ситуацията".


Говорейки за решението на САЩ за създаване на операция "Сентинел", многонационална коалиция за патрулиране на водите на Персийския залив, протока Ормуз, пролива Мандеб и Оманския залив, Зариф заяви, че наличието на повече военни кораби ще доведе само до по-голяма несигурност в региона.


"Това е малко водно тяло и колкото повече чуждестранни военноморски кораби има в това тяло, толкова по-малко безопасно ще бъде то за всички. Според натрупания опит, присъствието на американския и чуждестранен флот в Персийския залив никога не е водело до сигурност. Това е враждебен акт срещу Иран и не мисля, че има някакво въздействие, различно от несигурността ", каза Зариф.

Станете почитател на Класа