Заплаха от Иран: Ще потопим израелски кораби

Иран предупреждава за рисковете от участие на израелски сили в създаваната от САЩ коалиция за защита на корабоплаването в Близкия изток. Влиятелната иранска военно-политическа организация Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) заплаши не само с морска война, но и със задържане на всякакви чуждестранни плавателни съдове, дори на онези, които ще бъдат под закрилата на военноморските сили (ВМС) на западните държави. В експертните среди се говори, че Иран е напълно способен да вземе под контрол силно охранявани търговски кораби. В тази ситуация той дори има някои предимства.

Изявлението за перспективите за война в случай на израелско военно присъствие край бреговете на Иран беше направено от командващия ВМС на КГИР контраадмирал Али Реза Тангсири. Той предупреди, че „всякакво незаконно присъствие на ционистите (Израел) във водите на Персийския залив може да доведе до война“. Думите на контраадмирала разпространи ливанската телевизия Ал Маядин, свързана с лоялната към Техеран ливанска групировка Хизбула. Тангсири вероятно е имал предвид процеса на формиране на международна коалиция под егидата на САЩ за защита на корабоплаването в Персийския залив. По думите му командирите на КГИР могат, ако поискат, „да задържат всеки кораб, дори ако го съпровождат американски и британски сили“.

 

Резултат с изображение за израелски кораби

 

Коментарите на Тансири са в отговор на изявление на израелския министър на външните работи и член на военно-политическия кабинет Израел Кац. Преди една седмица, по време на обсъждане на проблемите около Иран на закрито заседание на комисията на Кнесета по външни отношения и отбрана, той заяви за подготовка за участие в международната коалиция за защита на корабоплаването.

Съдържанието на изказването му беше направено публично достояние от израелския интернет портал Ynet. По думите му лансираната от САЩ мисия отговаря на стратегическите интереси на еврейската държава. Сред тях са противодействието на Иран и укрепването на връзките със страните от Персийския залив. Кац информира депутатите, че е възложил на своето министерство да изучи възможността за включване на Израел в коалицията след неотдавнашна визита в Абу Даби. В хода на преговорите Кац, както съобщи израелският печат, обсъдил с властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) „иранската заплаха“.

 

САЩ трупат поддръжници за военна коалиция във водите на Залива

Съставянето на съответната коалиция до голяма степен се възприема от Иран като преднамерен опит да бъде нанесен удар по неговите интереси. В изказването си на 12 август на Първия каспийски икономически форум в Туркменистан, първият вицепрезидент на Иран Есхаг Джахангири заяви, че „едностранната политика на САЩ и използването на санкции“ е огромен проблем за Близкия изток. По думите му САЩ игнорират факта, че Иран винаги е изпълнявал поетите от него задължения. Джахангири бе категоричен: Вашингтон иска „да създаде нестабилност“ в Близкия изток. „Иранофобията е проблем, който американците създават за нашия регион“, каза първият вицепрезидент на Иран. Що се отнася до корабоплаването през Ормузкия проток, той отбеляза, че Техеран е за това подобни въпроси да бъдат обсъждани на масата за преговори.

Впрочем самият процес на създаване на специален международен алианс, който да се заеме с „иранската заплаха“, засега не внушава увереност за неговото бъдеще. Опитите на САЩ да организират охраната на Ормузкия проток се сблъскват със страха на европейските им съюзници да влязат в директна конфронтация с Иран. Например, обявявайки неотдавна участието си в мисията под егидата на САЩ, британското министерство на отбраната заяви, че „ще използва в значителна степен онези ресурси, които вече са налични в региона“. Впрочем Лондон увери, че кралският флот няма да се откаже от съвместно патрулиране с ВМС на САЩ. Понастоящем в региона се намират два британски военни кораба – фрегатата „Монтроуз“ и ескадреният миноносец „Дънкан“. При това първият трябва да замине за планов ремонт в края на този месец.

Франция и Германия, от своя страна, също не са готови да изпратят своите ВМС в Близкия изток. Става дума само за обмен на разузнавателни данни. За европейските държави, които все още остават страни по ядреното споразумение с Иран, е принципно важно да запазят контактите с Ислямската република и да използват всички лостове за поне някаква „реставрация“ на подписаната през 2015 г. сделка. Австралия пък изобщо не дава отговор на призивите на своя съюзник. Наскоро австралийският министър на отбраната Линда Рейнолдс каза на членове на американското правителство, че на техните „много сериозни“ и „сложни“ запитвания ще бъде отделено „много сериозно внимание“. Готовност за пълноценно участие засега демонстрира Япония.

Ирански генерал: Можем да потопим американски военни кораби с тайни оръжия

В експертните среди смятат, че много неща при ситуацията около корабоплаването в Персийския залив ще зависят от формата и детайлите на израелското участие в международната коалиция. „Огласената информация за това има доста неясен характер: става дума за предоставяне на разузнавателна информация“, заяви пред в. „Независимая газета“ военният експерт Юрий Лямин и добави: „Разбира се, демонстративната поява на израелски кораби в близост до териториалните води на Иран неизбежно ще засили и без това високото напрежение в района на Персийския залив, както и вероятността от всякакви въоръжени инциденти, имайки предвид открито враждебните отношения между Израел и Иран.“

Що се отнася до възможностите на Иран да задържа кораби, то, както смята анализаторът, дори при наличието на присъствие на британски и американски ВМС в региона това е напълно възможно. „Иранската страна в този случай има предимство в избора на място и избора на обект за действия от множеството си бази по своето крайбрежие и на островите в Персийския залив и Ормузкия проток“, отбеляза Лямин. Основен въпрос при това, според експерта, остава това как ще действат страните, ако ситуацията се развие по неблагоприятен сценарий. „Ще има силен елемент на риск, тъй като ситуацията може бързо да прерасне във въоръжено противопоставяне“, каза анализаторът.

Ще напомним, че правителството на САЩ представи идеята за създаване на военноморска коалиция през юни на фона на многобройни атаки срещу чуждестранни търговски кораби в Персийския залив. Първоначално идеята се състоеше в това всяка страна да осигурява военен конвой на търговските си кораби, а американската армия да се ангажират с общото наблюдение, да следи оперативната зона и да поеме командването. Американският министър на отбраната Марк Еспър, впрочем, още в началото не отрече, че САЩ веднага са срещнали „различна степен на реакция“ против тази идея.

 

Игор Суботин, в. Независимая газета

Станете почитател на Класа