Авиовластите на САЩ забраниха внасянето на лаптопи MacBook Pro в самолетите

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) забрани транспортирането на някои лаптопи на компанията Apple в самолетите. Решението бе обявено във вторник и се дължи на неотдавнашни изявления на американската мултинационална компания за риска от пожар на батериите на някои от нейните единици на пазара, сочи доклад на The Hill.


FAA заяви, че е наясно, че батериите, макар и масово извадени от пазара, все още продължават да са част от някои модели MacBook Pro и основните авиокомпании в страната са сигнализирани в това отношение.


Въпросните продукти са 15-инчовите лаптопи MacBook Pro, продавани между септември 2015 г. и февруари 2017 г. Миналия юни Apple предупреди, че при „ограничен брой от тези компютри батерията може да прегрее и да представлява риск за сигурността".


FAA препоръча на авиокомпаниите да следват инструкциите за безопасност от 2016 г. за устройства, съдържащи изтеглените батерии, които не могат да бъдат превозвани нито като товарен багаж, нито в кабината.


На 1 август Агенцията за въздушна безопасност на Европейския съюз стартира подобна мярка, която предупреди регионалните авиокомпании да се придържат към наредбата от 2017 г., която задължава пътниците с устройства MacBook Pro, оборудвани с литиеви батерии, изтеглени от пазара, да ги изключат по време на полети.

Станете почитател на Класа