Пресъздадоха парфюма използван от Клеопатра

Група изследователи са пресъздали парфюма, който последният фараон от Древен Египет е използвал, въз основа на някои остатъци, открити в амфори.


При археологически разкопки, извършени през 2012 г. в египетския град Тел ал Ал Тимай от професорите Робърт Литман и Джей Силвърстайн от Университета в Хаваите (САЩ), бяха открити руините на древен комплекс, в който най-вероятно се е помещавала къщата на търговец на парфюми.


На обекта е открита зона за производство на някакъв вид течности, както и амфори и стъклени бутилки с остатъци, в допълнение към голямо количество сребърни и златни бижута, което предполага наличието на парично заплащане за изготвяните там аромати.


Контейнерите не излъчвали осезаеми миризми, но съдържали изсъхнали останки, на които учените извършили химически анализи, за да разкрият съставките на течностите, които са приготвяни.


След това професорите се обърнали със своите открития към двама египетски парфюмни експерти, които помогнали за пресъздаването на миризмите, като следвали допълнително и формулите, открити в старогръцки текстове.


Възпроизведен е ароматът от смирна, смолисто ароматно вещество, извлечено от кората на дърво, родено в Североизточна Африка. Експертите добавили кардамон, зехтин и канела, следвайки рецептите.


Ароматът на получения парфюм има интензивен, пикантен мирис, малко подобен на мускус, един от най-диференциалните компоненти в парфюмерията, който се секретира от жлезата на един вид антилопа.


„Това предизвиква страхотна емоция - да ухае на парфюм, който никой не е помирисвал от 2000 години, който и Клеопатра вероятно е използвала", казва Литман. Освен това професорът потвърждава, че ароматът „е бил най-цененият в древния свят, направо Шанел №5 на Древен Египет".
Понастоящем парфюмът е експонат от изложба в Националния географски музей, във Вашингтон.

Станете почитател на Класа