Снимки на НАСА показват първото изчезване на исландски ледник

НАСА публикува шокиращи сателитни снимки, които показват постепенното изчезване на огромния исландски ледник Окиокул, известен още като ОК, през последните три десетилетия. Ледникът се топи през целия 20 век и бе официално обявен за „мъртъв" през 2014 година.


Според геоложка карта от 1901 г. ОК обхваща площ от около 38 квадратни километра, пише НАСА. През 1978 г. въздушните снимки показват, че ледникът измерва само 3 квадратни километра, докато днес в него се намира по-малко от един квадратен километър лед.


В сателитните снимки, показани от НАСА, може да се види драстичната разлика във външния вид на ледника между 1986 и 2019. На първото изображение ОК се появява като солидно бяло петно, което покрива огромен планински склон, но във втория се вижда само малък кръг лед на върха на вулкана.


На 18 август учените ще се съберат на върха на вулкана ОК, разположен на запад в Исландия, за да поставят възпоменателна плоча със строго предупреждение за извънредната ситуация. „Покойникът, който помним, е Окиокул, ледник, който някога е бил емблематичен и е обявен за мъртъв през 2014 г.", съобщиха от НАСА.


„ОК е първият исландски ледник, който загуби статута си на ледник. В следващите 200 години се очаква всички наши ледници да последват същия път", ще се казва в табелата, озаглавена „Писмо до бъдещето".


"С този паметник ние признаваме, че знаем какво се случва и какво трябва да се направи. Само в бъдеще ще знаем дали сме го направили", продължава съобщението от август 2019 г..

Станете почитател на Класа