Китай отказа на два кораба на ВМС на САЩ посещение в пристанището на Хонконг

Китай отхвърли искането да разреши пристигането на два кораба на ВМС на САЩ в пристанището в Хонконг през следващите седмици, информира Ройтерс, позовавайки се на американски служители при условие за анонимност.

 

Официалните лица заявиха, че посещенията на десантния кораб-амфибия USS Green Bay и на крайцера с управляеми ракети USS Lake Erie, планирани съответно за този месец и за следващия, са отказани от Пекин, без да се предоставя обяснение.


Това не е първият път, когато Китай отказва искане от САЩ за пристанището на специалния административен регион: през миналия септември посещението на кораба-амфибия USS Wasp беше забранено на фона на геополитическото, военното и търговското напрежение между двете страни.


Сега, в допълнение към засилилия се търговския спор, Хонконг преживява десетата седмица на широко разпространени протести, започнати след приемане на законопроекта, който ще позволи екстрадирането на заподозрени от автономната територия в континентален Китай, за да бъдат съдени.


Въпреки че обсъждането на законодателството беше забавено за неопределено време, протестиращите продължават да излизат на улицата. Американското разузнаване, цитирано от президента Доналд Тръмп, отбелязва, че китайското правителство придвижва войски към границата с Хонконг в условията на това ескалиращо напрежение.

Станете почитател на Класа