Изявлението на Заев за ”престъпници, суeтен журналист и педераст” предизвика народният гняв

Думите на премиера на Северна Македония Зоран Заев, че ”няма да позволи няколко престъпници, един суетен журналист и педераст да свалят правителството”, предизвика редица реакции от политически партии, журналистически сдружения, регулаторния орган за медиите, неправителствени организации, както и коментари в социалните мрежи.

 

 

След първите реакции Заев чрез Туитър се извини на ЛГБТИ общността и обясни, че използвал думата "педераст" като особеност на характера, а не като сексуална принадлежност, информира БТА.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поиска той да понесе отговорност и заяви, че най-остро осъжда обидите и заплахите на Заев срещу журналистите, които разкрили неговата престъпност, както и обидите въз основа на сексуално определение. Според ВМРО-ДПМНЕ премиерът е изплашен от информациите в медиите, че заподозреният в "Рекет" Боян Йовановски има доказателства срещу него и ще ги разкрие.

Управляващият СДСМ реагира на това със съобщение, че опозиционната партия най-малко може да говори за обиди и заплахи. Той подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ 11 години е премълчавала и директно е промотирала насилие срещу ЛГБТИ общността и срещу нейни представители и това отношение е запазила и в опозиция.

 

Резултат с изображение за Заев

 

Агенцията за аудио и аудиовизуални услуги поиска премиерът да се въздържа от дискретитиране, етикетиране и дискриминиране. Като осъди изявлението на премиера, агенцията посочи, че тя е проблематична най-малко на три основания. Вместо да приеме и да уважава ролята на журналистите като критици на работата на управляващите, премиерът се опитва да дискредитира журналист. Вместо да прояви най-високо ниво на зачитане на различните той слага етикети, което е обидно за представителите на ЛГБТИ. Също така с изявлението си Заев не зачита и презумпцията за невинност, посочва Агенцията.

Сдружението на журналистите в Македония /СЖМ/ също осъди изявлението на Заев и призова той да се извини на журналистите. "Такъв агресивен език по отношение на журналистите от страна на премиера може да подтикне към насилие срещу нашите колеги, и с това допълнително да застраши тяхната сигурност и да се ограничи свободата на изразяване", е оценката на СЖМ. Сдружението отбелязва също, че "непремереният език по отношение на членовете на ЛГБТИ общността не подхожда на сериозен политик и заемащ толкова висок пост.

Самостоятелният синдикат на журналистите и работещите в медиите остро осъжда изявлението на премиера Заев, в което той показа голяма доза нетърпимост към неназован журналист, наричайки го "суетен". Синдикатът смята, че подобни меко казани непремерени изявления срещу журналистите и работещите в медиите, идващи от най-високо място, може да се тълкуват и възприемат от част от обществото като отваряне на фронт срещу журналистите, заплашване на тяхната сигурност и ограничаване на свободата на печата и затова иска от премиера Заев да се извини. "Подчертаваме, че в началото на мандата си правителството на Заев обещаваше борба против нападките срещу журналистите и се обявяваше за свобода на изразяването, но вчерашното изявление на премиера Заев е в пълно противоречие" с това, се казва в съобщение на синдиката.

Макар премиерът Заев да не уточни за кой "суетен журналист" става дума, обществеността разпозна, че изявлението е насочено против редактора Бранко Героски, който лично съобщи, че след изявлението е станал цел на увеличен брой нападки и дискредитиране в соцалните мрежи. Това доказва, че политиците и особено тези на най-високи постове трябва да бъдат внимателни.

Македонската асоциация на журналистите също осъди изявлението на премиера и поиска той да се извини. Тя смята, че изявлението му е директна заплаха срещу медиите и журналристите и срещу формите на свободно изразяване.

Станете почитател на Класа