Кои са пилотите на Airbus, спасили живота на 233 души?

На 15 август капитанът на Airbus A-321 на Уралски авиолинии, Дамир Юсупов, и неговият ко-пилот, Георги Мурзин, успяха да направят успешно аварийно кацане в царевично поле на 1 километър от пистата на летището Жуковски (Русия) след като двата двигателя на самолета се повредиха.


Щетата е причинена от удар с чайки, факт, който се среща много рядко. Благодарение на професионализма на пилотите и останалите петима членове на екипажа, маневрата беше завършена без никой от 233-те души на борда да загуби живота си.


Ето кои са тези пилоти, квалифицирани като герои от Кремъл, който вече награди Юсупов и Мурзин с най-високата награда – Герои на Русия.


Дамир Юсупов, родом от Екатеринбург (Федерална област Урал), е на 41 години и мечтаел от детството си да лети. Баща му е бил капитан на хеликоптер Ми-8. Когато обаче отишъл в пилотско училище, за да сбъдне мечтата си, той не преминал медицинския преглед.


Тогава Юсупов решава да влезе в юридически университет, но никога не успява да забрави небето и самолетите.


Той не изоставя мечтата си и години по-късно най-накрая успява да влезе в пилотско училище на 32-годишна възраст. През 2013 г. завършва Държавния университет за гражданска авиация в Санкт Петербург, а през 2018 г. получава втора диплома в авиационния институт на Уляновск, съобщават местните медии.


От 2013 г. Юсупов работи в авиокомпанията "Уралски авиолинии", където основно е извършвал полети в Русия, въпреки че е пилотирал самолети до Китай, Централна Азия, Турция, Обединени арабски емирства, Тунис или Египет, както и чартър за спортни отбори.


Той става капитан преди година с повече от 3000 летателни часа. Женен с две деца, той е срещнал съпругата си Наталия, докато пътувал в самолет като пътник.


Ко-пилотът, Георг Мурзин, е само на 23 години. Завършва Петербургския държавен университет за гражданска авиация през 2017 г. и работи в Уралските авиолинии от 2018 г. Общото му полетно време надвишава 600 часа.


В допълнение към Юсупов и Мурзин, полетът е опериран от 5 членове на екипажа: Дмитрий Ивлицки, Алия Сликаева, Надежда Вершинина, Яна Ягодина и Дмитрий Гончаренко.


Георг Мурзин каза за канала Telegram 112, че Юсупов е направи кацането ръчно.

 

"След излитане птиците удариха двигателите, левият двигател спря веднага и скоростта стана нестабилна. Вторият двигател също спря, тягата не беше достатъчна и височината постепенно намаляваше." каза той.


" Въпреки сериозните затруднения самолетът кацна меко", заяви Светлана Бабина, пътничка пред ТАСС. Никой от пътуващите на борда не е получил сериозни наранявания.


Потребителите на социалните медии сравниха капитан Дамир Юсупов с американския пилот Чесли Съленбергер, който през 2009 г. се прослави, когато успя да приводни самолет в река Хъдсън в Ню Йорк, след сблъсък с няколко птици също довела до повреда и в двата двигателя.


Много пътници от полет U6178 писаха в социалните мрежи, за да изразят благодарността си към пилотите и да похвалят техния професионализъм и опит.


"15.08.2019 г. е новият ми рожден ден. Набрахме височина и се втурнахме над полето. Пилотът просто спаси живота на всички ", каза един пътник.


"Аз съм не по-малко благодарен на пилотите, отколкото на Бог", написа друг.


"Когато, усетих че падаме, разбрах че ще умрем и избухнахме в сълзи", каза 14-годишен пътник на майка си, която пък разказа на ТАСС какво е чувството да се събудиш с думите: "Мамо, нашият самолетът падна, жив съм ".

Станете почитател на Класа