Тръмп попитал своите съветници дали може да се купи Гренландия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, в многократни разговори с роднините си, е изразил интерес страната му да купи Гренландия, според американски медии, позоваващи се на анонимни източници.


The Wall Street Journal изтъква, че първоначално президентът е повдигнал въпроса за придобиването на вечеря, на която чул, че кралство Дания, част от което е Гренландия, има проблеми с финансовата подкрепа за тази автономна територия.


"Какво мислите за това, момчета? Мислите ли, че ще работи?", попитал обитателят на Белия дом според един от източниците.


След тази вечеря Тръмп докосвал темата в срещи и неформални разговори, макар и с различна степен на сериозност. Той стигнал обаче дотам да поиска от своите съветници да проучат тази възможност.


Тръмп, който натрупа лично състояние с бизнеса с недвижими имоти, планира да пътува до Дания в рамките на две седмици, въпреки че докладите сочат, че това няма да бъде свързано с недвижими имоти.


Те обаче споменават, че президентът е обърнал специално внимание, когато говори за огромните природни богатства на Гренландия и нейното стратегическо местоположение. Докладите добавят, че въпросът за националната сигурност е разгледан в дискусии относно хипотетичното придобиване.


Островът, три четвърти от чиято територия е покрита с лед (който се топи бързо), е дом на военната база Туле - най-северната база на САЩ - и благодарение на старо споразумение, датското правителство позволява на САЩ да извършват военни операции на практика на цялата тази територия.


Според вестника, някои от съветниците на президента подкрепиха концепцията за покупката и я определиха като успешен икономически ход, а други категорично я приеха като луда идея, която никога няма да се сбъдне.


The Washington Post, позовавайки се на своите източници, изтъква, че на съветниците е възложена задачата да проучат какъв е процесът, който трябва да се следва - и ако би било напълно законно - да придобият територия с 58 000 жители, която има свое правителство.


Това не е първият път, когато САЩ се интересуват от Гренландия: през 1946 г. президентът Хари Труман се опита да купи острова за 100 милиона долара, но предложението беше отхвърлено от Копенхаген. Вашингтон успява в други подобни опити, като например когато придобива датската Западна Индия през 1917 г., която по-късно преименува на Вирджинските острови на САЩ.

 

Съобщава се обаче, че съветниците се чудят откъде биха се получили парите в подкрепа на оферта за закупуване на острова, който със своите 2,2 милиона квадратни километра е най-големият в света.


Интернет потребителите веднага и с чувство за хумор реагираха на идеята:


"Не се подигравайте, ако получим Гренландия, бихме обградили Русия от изток и север."


"Купете Гренландия. Върнете я обратно в Мексиканския залив. Потокът въздух над топящия се лед ще охлажда Тексас и Флорида. Проблемът с глобалното затопляне е решен!"


"Мисля, че първо трябва да наемем Гренландия, за да видим дали ни харесва."

Станете почитател на Класа