Япония одобри закупуването на американски F-35B

Японското министерство на отбраната одобри закупуването на многофункционален изтребител от най-ново поколение F-35B от Lockheed Martin, съобщава NHK. Изтребителят с кратък разбег и вертикално кацане разполага с всички необходими възможности за Морските сили за отбрана на Япония, обясниха военните.


Бюджетът за фискалната 2020 година предвижда закупуването на шест от тези самолети, а до 2023 г. техният брой ще се увеличи до 18. Цената на всеки агрегат ще бъде 130 милиона долара.


Общо Токио ще придобие 42 самолета F-35B за нуждите на японските сили за самоотбрана. Точните дати за изпълнение на плана за покупка обаче не са посочени.


Япония планира да използва тези самолети на корабите Izumo и Kaga. По-специално се планира да се модернизира разрушителят Izumo и да се използва като самолетоносач за F-35B. Японските военни не планират да разполагат американски самолети непрекъснато, а само в случай на заплаха, както и за разузнавателни задачи или учения.


Освен това Токио преди това обяви плановете си за придобиване на 105 изтребителя F-35A, с конвенционално излитане и кацане, на цена от 107 милиона долара за бройка.

Станете почитател на Класа