„Какво се случи, когато подкрепяхте протести в Сирия и Либия?“

Китайската медия People Daily разкритикува Хилари Клинтън, задето е изразила подкрепата си за участниците в масовите антиправителствени демонстрации, разтърсващи Хонконг в наши дни. От Пекин напомнят на бившата кандидатка на демократите за президент на САЩ, че подкрепи протестите в страни като Сирия и Ирак в миналото, които убиха хиляди хора и предизвикаха истинска местна и регионална криза.


Китайският вестник публикува в Twitter видео, което включва записи от политическата кариера на Клинтън, в които бившият държавен секретар на САЩ показва подкрепата на Вашингтон за протестиращите в гореспоменатите арабски страни.


"Хилъри Клинтън даде подкрепа на протестиращите в Хонконг. Нека видим какво се случи, когато тя "подкрепи" Сирия, Либия, Йемен, Ирак", се казва в туита. Преди да започнат да се появяват фрагментите от нейните изявления, се чете: „Как американската демокрация и свобода навредиха на световния мир".


След компилацията на речта на Клинтън медиите припомнят, че в момента "Вашингтон се опитва да се намеси в делата на Хонконг". В същото време се показват изображения на протестиращи с американски знамена.


Публикацията на китайския вестник се появява дни след като самата Клинтън публикува туит, в който тя заяви, че „всички съчувстваме на хората от Хонконг, който говори за демокрация и свобода от репресиите".


На 14 август говорител на Службата на комисаря в Хонконг на китайското Министерство на външните работи остро критикува американските конгресмени Нанси Пелоси и Марко Рубио за подкрепа на протестите, които се провеждат в китайския автономен град от началото на юни. Той реагира на изявления на американски депутати, които молят президента Тръмп да предприеме драстични мерки срещу китайското правителство за репресиите си срещу "продемократичните протестиращи в Хонконг".


Говорителят изрази "категоричното си осъждане" на думите на американските конгресмени и определи като "престъпни и антикитайски" атаките на протестиращите срещу полицията, обещавайки, че " тези, които са нарушили закона, ще платят болезнена цена".


Преди това Министерството на външните работи на Китай обвиниха САЩ в намеса и ги призоваха "да не си пъхат носа" по въпросите, свързани с Хонконг.

Станете почитател на Класа