The Wall Street Journal: САЩ координират тайни срещи между Израел и ОАЕ за Иран

Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) проведоха тайни срещи през последните месеци около това, което те възприемат като заплаха от Иран. The Wall Street Journal съобщава за това, позовавайки се на американски служители, които твърдят, че срещите са били посредничени от САЩ.


Според вестника, Вашингтон е координирал тази година поне две от тези тайни срещи, които източниците приписват на усилията за задълбочаване на сътрудничеството между двете нации, исторически без дипломация, но с общ враг.


По-конкретно, въпросът за Техеран бил централен в срещите, на които според служителите присъствал специалният пратеник на САЩ. за Иран, Брайън Кук. "Иранската група за действие работи с няколко държави за координиране на дипломатическите стъпки, сигурността и разузнавателните дейности, в отговор на нарастващата агресия на Иран", каза един от източниците.


Длъжностното лице заяви, че укрепването на връзките между Израел и ОАЕ, които нямат официални дипломатически отношения и се различават по въпроси като палестино-израелския конфликт, е резултат от политиката в Близкия изток на администрацията на президента Доналд Тръмп.


Тел Авив и Абу Даби са провели дискретни срещи в миналото, а наскоро беше договорен трансферът на израелската технология за поддържане на изтребители F-16 Emirati, както и израелското кибер разузнаване за провеждане на шпионаж в служба на ОАЕ.


Както съобщава The New York Times, фактът, че тази арабска държава позволява присъствието на Съединените щати в разговорите изтъква, че Абу Даби иска да демонстрира своята ангажираност към кампанията на САЩ за максимален натиск върху Техеран.


"Това е знак, че те не са толкова притеснени от нелегалността, колкото преди", каза пред медиите Илан Голдбърг, експерт по сигурността в Центъра за нова американска сигурност.

Станете почитател на Класа