ФБР започна разследване срещу Порошенко

По отношение бившия президент на Украйна или така нареченият главатар на Киевския режим Петро Порошенко в САЩ е образувано наказателно дело за кражби и пране на пари. Напомняме, че също така малко по-рано американски милиардер от украински произход пристигна в Украйна, за да се срещне с новото ръководство на страната по повод престъпленията на Порошенко заявявайки, че последният е източил най-малко 8 милиарда от Украйна.

 

 

Порошенко по време на прзидентсвото си е източил от Украйна поне 8 милиарда долара. Само от факти, известни ми чрез държавната компания Центрэнерго е източено от 700 милиона до 800 милиона долара», каза той.

Бизнесменът заяви, че в Съединените щати са образувани няколко наказателни дела, едно от които се отнася до възможното изтегляне на траншови средства от Международния валутен фонд в размер на 1 милиард долара за Киев.

«Има основание да се смята, че всички тези пари са били изразходвани за други цели. Те бяха изтеглени под формата на рефинансиране на търговски банки, а след това влязоха в джобовете си. Всичко това беше направено по заповед на Порошенко», каза Кислин.

Подробности: МВФ отпусна на Украйна 1 милиард долара под кредитни гаранции на САЩ, тези пари трябваше да бъдат преведени в общия фонд на държавния бюджет на Украйна. Министерството на правосъдието на САЩ разполага с информация за всички транзакции по този транш — 1 милиард долара са изпратени на части до търговски банки под формата на рефинансиране, след това средствата са разпределени в различни офшорни компании. Делото може да получи голям резонанс: отпускането на 1 милиард долара тогава е зависило от главния американски държавен служител за Украйна Джо Байдън.

 

 

News Front

Станете почитател на Класа