Командващият въоръжените сили на Норвегия: Ние едва ли ще можем нещо да противопоставим на Русия без НАТО

Коментирайки най-големите руски военни учения след Студената война, командирът на норвежките въоръжени сили Хокан Брюн-Ханссен заяви, че е малко вероятно страната му да може да направи нещо без НАТО при възможна конфронтация. Както обаче съобщава NRK, САЩ все повече наблюдават норвежкия бряг днес и това не може да провокира руснаците.

Преди две седмици Русия започна военни учения, които ще бъдат най-големите от десетилетия. Както заяви за NRK командващият норвежките въоръжени сили Хокан Брюн-Хансен, руснаците са комбинирали ресурсите на флотите на Балтийския, Северния и Черноморския регион, за да се опитат да блокират достъпа на НАТО до Балтийско и Северно море, а сега и до Норвежко море. Така според него Русия действа в съответствие със същата линия на конфронтация, която по време на Студената война преминаваше през Гренландия, Исландия и Великобритания.

 

 

По време на тези учения Русия се опитва да защити своята територия и интереси чрез разполагане на сили от мощни кораби, подводници и самолети, за да не позволи на НАТО да действа в тези райони. В тази ситуация ще бъде много трудно съюзниците по някакъв начин да подкрепят Норвегия. Това е предизвикателство за цялата нация. Ако нещо се случи, Норвегия ще бъде на грешната страна на линията на конфронтация и ще й бъде трудно да получи помощ, ако се наложи“, заяви Брюн-Хансен.

Както пише норвежкото издание, според прессъобщението на руското Министерство на отбраната, целта на ученията е да се проследят вражеските подводници. 30 руски военни кораба, подводници и кораби за снабдяване, както и самолети, участват в онова, което норвежките въоръжени сили наричат „много сложна операция“.

Според мен тези учения са преди всичко сигнал за САЩ и НАТО. Това е опит за възраждане на образа на великата държава, която виждахме преди. Норвегия едва ли е конкретна цел тук, но ние сме географски разположени в такава зона, че да можем да участваме в потенциална конфронтация“, добави Брюн-Хансен.

Според него колкото по-близо САЩ се приближават до руската територия, нейната сфера на интереси и стратегически ценни обекти, толкова повече това ще провокира Русия и обратно. Следователно Норвегия трябва сама да контролира военната активност на Русия в съседните райони, което е и необходимо за НАТО. По този начин, военните са сигурни, това ще бъде най-малко провокативно от гледна точка на руснаците. Към днешна дата обаче Норвегия не успява.

За това трябва да имаме достатъчно капацитет, за да изпълним всички задачи, които НАТО ни възлага. Днес ние не успяваме, следователно сега НАТО стана по-присъстващо в региона, за да осигури добър контрол върху случващото се тук“, заключава командващият норвежките въоръжени сили.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа