Най-четени статии:

от нета

Амазония гори

Тропическата гора Амазония в Бразилия гори с най-висока честота, откакто центърът за космически изследвания в страната започна мониторинг през 2013 г. До 20 август Националният институт за космически изследвания (ИНПЕ) отчете общо 72 843 пожара в Бразилия, което представлява увеличение с над 80% в сравнение със същия период на 2018 г. За една минута израря площ, колкото футболно игрище и половина. Вследствие на огромните пожари се е образувал огромен токсичен облак от въглероден оксид, който обхваща Централна Южна Америка до Мексико и южните райони на Африка. Газът няма цвят и мирис, но е много силно токсичен и може да доведе и до смърт. Вчера димът от пожарите предизвика затъмнение посред бял ден в Сао Пауло, а градът се намира на цели 2700 км от Амазония. Природозащитниците в Бразилия обвиняват президента Жаир Болсонару за тежкото положение, изтъквайки, че той насърчава изсичането на гората, за да отваря пространство за земеделски площи. Учените допълват, че тропическата гора се изсича с ускорени темпове, откакто той встъпи в длъжност през януари.

 

 

Само преди няколко седмици директорът на ИНПЕ беше уволнен след спор с Болсонару относно обезлесяването. Амазония е известна като белите дробове на планетата, тъй като произвежда 20 процента от кислорода в земната атмосфера. Счита се за жизненоважна и за ограничаване на глобалното затопляне, а също така е в нея живеят хиляди видове растения и животни. По-рано днес президентът обвини неправителствени огранизации в умишлен палеж.

 

Ето какъв е мащабът на бедствието, което се случва сега в Южна Америка:

 

1-1-1-

 

Това може и да не е водеща новина в медийната ни среда, но всъщност е най-сериозното нещо, което се случва сега. Климатичните модели не предвиждаха чак такива пожари през 2019 по земното кълбо. Дори песимистичните модели. Вероятно вече годината 2030 за обръщане на тренда с емисиите е оптимистична. Ще трябва много по-бързо да се случи трансформацията в икономиката и битието на всички хора по света. А с настоящите лидери на държавите от Г20 тази трансформация е невъзможна. Политическите промени в САЩ, Русия, Бразилия, Китай и другите големи и по-малки държави са наложителни.

 

 

Телевизия Евроком, BioWARS

 

 
 
 

Станете почитател на Класа