САЩ обвиниха Иран

Американските доказателства сочат Иран като виновник за атаките, принудили Саудитска Арабия да свие наполовина петролното си производство, заяви американският президент Доналд Тръмп късно в понеделник.

Часове по-рано американското правителство разпространи сателитни снимки и цитира разузнавателни данни, според които Иран - отричащ подобна роля - стои зад атаките. За тях поеха отговорност йеменските бунтовници хути.

Коментарите на Тръмп последваха предупреждение, че САЩ са в готовност да реагират, ако Саудитска Арабия също съзре иранско участие, но без да навлиза в подробности.

Американските разузнавателни органи твърдят, че Иран е бил инициатор на инвалидизираща атака срещу петролната индустрия на Саудитска Арабия.

Американското правителство разпространи сателитни снимки, на които, според официалните лица, има най-малко 19 точки на удар върху двете саудитски енергийни съоръжения, включително щети в сърцето на централата в Абкаик. Властите твърдят пред американските медии, че снимките показват въздействия, съответстващи на атака, идваща от посоката на Иран или Ирак, а не от Йемен на юг. Техеран обаче твърдо заяви, че няма нищо общо със съботната атака.

Освен това Тръмп заяви, че се надява да избегне война с Иран, а малко по-рано Саудитска Арабия помоли експертите на Организацията на обединените нации да помогнат да се определи кой е отговорен за авиационните удари.

Служители на САЩ са споделили със Саудитска Арабия разузнавателните доклади и оценката си, че Иран е изпратил над 20 дрона и е изстрелял най-малко дузина ракети към петролните съоръжения в Саудитска Арабия, съобщава в. WSJ, позовавайки се на запознати.

Докато кралството не стигне до същите заключения относно Иран, САЩ ще имат проблеми с изковаването на регионална подкрепа за единен отговор, поясняват западни служители и анализатори на региона.

Но саудитските представители заявиха, че САЩ не са предоставили достатъчно доказателства, за да се заключи, че атаката е започнала от Иран, което показва, че информацията за САЩ не е окончателна. Американските служители поясняват, че планират да споделят повече информация със саудитите в следващите дни.

Пред американски медии неназовани представители на властите казаха, че според собствената им оценка в атаката са използвани и ирански крилати ракети - около дузина, но според някои оценки "над две дузини". Иракски разузнавач пък каза за близкоизточния сайт The Middle East Eye, че атаката е на иракски дронове, от базата на проирански паравоенни групи, известни с името "Хашд аш Шааби" в южната част на страната.

Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, водеща война в Йемен срещу бунтовниците Хути, заяви, че оръжията, използвани при нападението, са произведени в Иран и отхвърли претенциите за отговорност от хутите.

Във Вашингтон Тръмп обаче предложи по-примирително послание към Иран. След предупреждение през уикенда, че САЩ са „загрижени", президентът заяви в понеделник, че иска да избегне война с Иран.

Редица сенатори също се включиха в престрелката. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената на САЩ Мич Макконъл обвини Иран за нападенията през уикенда срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия и поиска международни ответни действия, предаде Ройтерс.

„Надявам се нашите международни партньори да се присъединят към нас и да наложат на Иран последици за дръзкото му дестабилизиращо нападение", каза Макконъл при откриването на сесията на Сената. Мнозина сенатори и конгресмени побързаха да обвинят Иран за нападенията, следвайки примера на президента Доналд Тръмп, но се отнесоха сдържано към възможността за американски военни действия, особено преди да имат пълна яснота за извършителя на атаките.

Законодатели подчертаха, че Конгресът, а не президентът, има правото да обявява война и предупредиха да не се предприемат никакви прибързани военни действия.

Сенаторът демократ Крис Мърфи, член на комисията по външните отношения, отбеляза, че Съединените щати нямат договор за отбрана с Рияд. Сенаторът републиканец Ранд Пол, който също е член на тази комисия, заяви пред CNN, че нападение срещу Иран би било ненужна военна ескалация, добавя Ройтерс.

Междувременно стана ясно, че кралството ще покани международни експерти, включително от ООН, за да се запознаят със ситуацията на място и да участват в разследванията, съобщи в декларация саудитското външно министерство. "Кралството ще предприеме подходящите мерки въз основа на резултатите от разследването, за да гарантира своята сигурност и стабилност", се казва в декларацията. Саудитска Арабия има "капацитета и решителността да защитава своята земя и народа си и да отвърне със сила на тези агресии", добавя министерството. Нападението в събота, довело до спиране на близо 50 процента от добива на петролната компания Aramco "е небивал акт на агресия и саботаж" и "въпиещо престъпление, застрашаващо международния мир и сигурност", се посочва в декларацията, цитирана от AP. 

Абкаик е най-голямото съоръжение за преработка на петрол в света и в него се преработват около две трети от общите петролни доставки от Саудитска Арабия. „Това е сърцето на петролната инфраструктура на Саудитска Арабия“, казва пред Bloomberg Хомаюн Фалакшахи, анализатор на акции на петролни и газови компании в Kpler. 

Затова е странно, че подобно съоръжение не е изолирано от по-широката нестабилност на Близкия изток. „Поради важността си то е много добре защитено, при изключително високи мерки за сигурност“, каза Фалакшахи.

Но самият факт, че тази инфраструктура може да бъде силно засегната от подобни удари, е доказателство, че енергийната инфраструктура в света е доста по-уязвима, отколкото се смяташе досега.

 

 

Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа