Полша се готви за война с Русия

Изданието The National Interest публикува статия, озаглавена Не само F-35: Полша има големи планове по подготовка за война с Русия”. Нейният автор Себастиан Роблин разговаря с полския военен анализатор Кшищоф Куска и разбра за големите военни планове на страната.

Отначало наблюдателят припомня, че през септември Държавният департамент на САЩ одобри сделка за 6,5 милиарда долара за продажба на Полша на 32 изтребителя F-35A от пето поколение. Договорът включва обучение на пилотите и поддръжка на самолетите.

До приключването остава малко - сделката трябва да бъде одобрена от Конгреса на САЩ.

Но това е само върхът на айсберга. Сега Варшава харчи 2,1% от БВП на страната за отбрана. Властите ще изпратят 40 милиарда долара за техническа модернизация от 2017 до 2026 година. От тях 39 процента ще отидат за закупуване на нови оръжия.

 

Резултат с изображение за Полша се готви за война с Русия

 

В момента обаче, според експертите, полската армия изглежда добре само на хартия. Тя изостава много в развитието си и наваксването с ограничени ресурси няма да е лесно.

И така, какво възнамерява да направи страната, за да засили отбранителните си способности?

Първо, Полша се чувства уязвима от тактически балистични ракети и артилерийски атаки с далечен обсег, разположени в района на Калининград.

Въздушното пространство над много полски летища теоретично е в състояние да се затвори от системите С-400.

Очаква се изтребителите F-35 да трансформират полските ВВС и да им помогнат да се справят с руските системи за забрана на достъп и маневри.

Вярно, тук анализаторът прави важна уговорка. Новите летателни апарати ще бъдат полезни, само ако не са унищожени на земята от крилати и балистични ракети преди излитане.

Ето защо Полша е загрижена за закупуването на две батареи “Пейтриът” PAC-3.

Сумата на транзакцията е 4,7 милиарда долара.

Тук комплексът ще бъде преименуван на “Висла” и ще бъде оптимизиран така, че да може да отблъсква атаките на балистични ракети в обхват до 35 километра и на височина до 24 километра.

Страната има планове да създаде други ешелони на противоракетната отбрана, но все още не е ясно кои оръжия да се използват за това. Сред кандидатите са американско-израелската ракета SkyCeptor с термично самонасочване и единичната модулна зенитна ракета CAMM.

Полша има сериозни намерения по отношение на артилерията. Тя трябва да може да „удари руските батареи“. В тази връзка от САЩ бяха закупени 20 броя M142 HIMARS реактивни системи за залпов огън за 414 милиона долара. Те са в състояние да изстрелят както ракети от 227 мм, така и малки касетъчни бомби на десетки километри.

В допълнение към тях Полша ще произведе 120 самоходни гаубици “Краб”, които са хибрид мужду южнокорейското шаси K9 Thunder с британски гаубичен купол AS90M.

Полската армия разполага и със 120-мм минохвъргачки “Рак” в арсенала, произвеждащи осем изстрела в минута.

Една от слабостите на полските въоръжени сили е липсата на разузнавателни системи. Кшищоф Куска се оплаква, че страната няма нито сателити, нито шпионски самолети, нито дронове.

Всички надежди тук са на съюзници в НАТО.

Но затова Полша си разтвори кесията за програма за кибервойна. За да бъде в крак с Русия, водеща „информационна война за политическа дестабилизация“, 770 милиона долара бяха инвестирани в киберзащита.

Полша формира и доброволчески войски за териториалната отбрана, състоящи се от 21 хиляди войници. Те защитават тила и в случай на конфликт с Русия ще води партизанска война.

За тях са закупени 180 противотанкови ракети “Джавелин”.

Но изглежда, че на Варшава не са ѝ стигнали пари за нови танкове. Ще модернизира както немския “Леопард-2”, така и съветския Т-72. Кшищоф Куска обаче признава, че в тяхното ниво те няма да стигнат до руския Т-72Б3.

На флота е също обърнато внимание. Досега ВМС разполагат с две дизел-електрически подводници “Кобен” от 60-те години на миналия век и съветска “Варшавянка”.

Максималната цел е да се укрепи, така че полските подводници да могат да противодействат на руските кораби и подводници в Балтийско море.

Предвижда се закупуването на четири нови подводници клас “Орка”, голяма френска подводница тип “Скорпион”, или шведска A26, или германска 212CD. Не е известно кога обаче те ще бъдат приложени.

Аналитикът не изключва възможността на Полша вместо флот да ѝ се наложи да създаде силна и мобилна наземна противокорабна отбрана.

Независимо от това, експертът подчертава, че нито системата “Пейтриът”, нито реактивните системи за залпов огън M142, нито самолетите F-35 ще разрешат проблема. Всичко това са само „парчета от пъзела“.

Въпросът дали Полша ще успее да завърши модернизацията на въоръжените си сили остава отворен.

 

 

Олег Корякин   Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа