Перспективите на руския втечнен природен газ

На фона на засилените опити на САЩ да противодействат на доставките на тръбопроводен газ за Европа от Русия, руските компании навлизат на пазарите на други видове енергийни ресурси. Това се отнася предимно за доставките на втечнен природен газ (ВПГ), които през последните месеци се увеличиха значително, включително за страни, които декларират намерението си да намалят зависимостта си от енергийни доставки от Руската федерация.

Специална роля тук принадлежи на Литва. Онзи ден беше обявено, че Вилнюс е решил за първи път да закупи голяма партида руски ВПГ. Партида от проекта за втечнен природен газ “НОВАТЕК” на “Ямал ВПГ” беше претоварена във френския град Монтуар на кораба Stena Clean Sky и на 12 септември беше изпратен до литовското пристанище Клайпеда. Продавачът е френската компания “Тотал”, работеща с “НОВАТЕК” въз основа на дългосрочен договор, а купувачът е една от литовските компании.

 

 

Литва традиционно получава ВПГ от норвежката компания Equinor, а през 2018 г. обемът на доставките възлиза на 0,6 милиона тона. Тази година Вилнюс увеличи покупките на втечнен природен газ със 70% (от януари-август) и все по-значима роля в структурата на покупките играе руският ВПГ от среднотонажния проект на “НОВАТЕК” във Висоцк.

Настоящата покупка на голямо количество руски ВПГ е първият подобен опит. Прави впечатление, че терминалът за втечнен природен газ в Клайпеда е пуснат в експлоатация през 2014 г., за да се намали зависимостта на Литва от доставките на газопроводен газ от Русия.

Доставката на “Газпром” наистина намаляха през 2018 г. до около 60% от общото потребление на газ в Литва (1,3 милиарда кубически метра в сравнение с 2,2 милиарда кубически метра, консумирани в страната), но декларираният капацитет на терминала от почти 4 милиарда кубически метра годишно (след регазификация) пак се оказа на руски газ. Подобни сделки с прехвърляне на втечнения природен газ и многото препродажби на първоначалната стока са нова реалност на пазара, казва Вячеслав Мищенко, изпълнителен директор на енергийния център в Сколково. Въпреки че подобни сделки сами по себе си означават, че интересите на продавача и купувача съвпадат, те свидетелстват и за нарастващата роля на руския ВПГ в Европа.

Анализатори от Центъра за стратегически и международни изследвания (Вашингтон) посочват, че до 2028 г. на световния пазар на газ ще останат само трима основни производители - Катар, САЩ и Русия. Според Никос Цафос, експерт в програмата за енергийна и национална сигурност, производството на втечнен природен газ в Русия почти ще се утрои за посочения период - от 25 до 68 милиарда изчислено в кубически метри (около 50 милиона тона втечнен природен газ).

Към 2018 г. в света има шест големи производители на втечнен природен газ, които представляват над 60% от световния износ. Освен Катар, САЩ и Русия, това са Австралия, Норвегия и Канада. Последните три страни обаче нямат дългосрочни възможности за конкуренция с Русия, тъй като те имат само краткосрочен потенциал за растеж на доставките и по същество осигуряват само един регион - Азия, Европа или Северна Америка. Русия има големи планове за разширяване на капацитета и може да доставя втечнен газ в няколко региона едновременно, посочва Никос Цафос.

Според тези оценки през следващото десетилетие Русия също ще запази първото място в света по общ износ на газ, увеличавайки износа с поне 50% - от 248 милиарда кубически метра през 2018 г. до 372 милиарда кубически метра през 2028 година. Ако до крайния срок бъдат въведени всички планирани проекти за доставка по тръбопроводи на втечнен газ, експортният потенциал на Русия може да нарасне още повече - с около 168 милиарда кубически метра, заключва американският експерт.

Леонид Михелсон, председател и съсобственик на “НОВАТЕК”, подчертава, че „само ресурсната база на Ямал и Гидан ще позволи производство на 140 милиона тона ВПГ годишно“. Според Михелсон това ще осигури на Русия до 20% от световния пазар на ВПГ. Компанията планира да доведе производството до 70 милиона тона годишно до 2030 година.

Според прогнозата на ръководителя на руското министерство на енергетиката Александър Новак, след пускането на “Арктик СПГ-2”, делът на Русия в световния пазар на втечнен природен газ може да нарасне от 9 на 14%. В неотдавнашна реч на Източния икономически форум Новак заяви, че в бъдеще Русия ще може да произвежда 120-140 милиона тона втечнен природен газ. В същото време до 2035 г., според прогнозите на Министерството на енергетиката, глобалното търсене на втечнен природен газ ще се удвои до 600 милиона тона. Това ще означава, че делът на Русия ще заеме дори повече от 20% от световния пазар на втечнен природен газ.

Прогнозата на центъра във Вашингтон може да се счита за доста консервативна, коментира Сергей Капитонов, газов анализатор в Центъра за енергетика в Московската школа по мениджмънт в Сколково. Според неговата оценка проучването взема предвид само съществуващия капацитет на проекта „Сахалин-2“, както и проектите за втечнен природен газ в Ямал, “Арктик СПГ-2” и още две централи с малък капацитет. Проектите на „Газпром“ и „РусГаздобыча“ в пристанище Уст-Луга (капацитет 13 милиона тона), втечненият природен газ по проекта „Сахалин-1“ с капацитет 6,2 милиона тона... към този списък трябва да се добави третият етап на „Сахалин-2“. ”(Капацитет 5,4 милиона тона), както и другия голям завод на “НОВАТЕК” на Ямал, “Арктик ВПГ-3” (19,5 милиона тона) и неговият малък проект “Об ВПГ”(4,8 милиона тона). Общо тези проекти, които трябва да бъдат пуснати в експлоатация преди 2028 г., ще произведат допълнителни почти 50 милиона тона ВПГ годишно (или 66,5 милиарда кубически метра след превръщането им отново в газ), което ще увеличи производството на втечнен природен газ в Русия до 100 милиона тона.

Ако е така, Русия през следващото десетилетие ще задмине САЩ и ще стане втората в списъка на водещите световни производители на втечнен природен газ.

 

 

Пьотр Искендеров  Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа