Киев и Москва не постигнаха споразумение за изтегляне на войските от Източна Украйна

Преговорите между Русия, Украйна и подкрепяните от Москва сепаратисти в Донбас и Луганск отново не стигнаха до споразумение за изтегляне на войските, съобщава Асошиейтед прес.

На срещата в Минск е била потвърдена необходимостта от изпълнение на предишните договорености за изтегляне на войските - както тези на Киев, така и тези на страната на проруските сепаратисти - в региона, но до краен срок за това така и не беше определен, обяснява специалният пратеник на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Мартин Сайдик.

 

Източна Украйна

 

Усилията на украинския президент Владимир Зеленский са в посока възможно най-ранно оттегляне на военните сили от региона и организиране на местни избори. Според проекта, около който се очаква да се състави споразумението, включва обособяването на Източна Украйна като специален регион със самоуправление, но номинално зависим от Киев.

Зеленски настоява, че изтеглянето на войските и планът за произвеждане на избори са необходими за свикването на среща на върха с лидерите на Русия, Франция и Германия.

Украинският президент обаче се сблъсква със силна съпротива от ултранационалистически групи, които определят неговите ходове като капитулация пред Русия, отбелязва Асошиейтед прес.

Вчера по повод срещата на Майдана в Киев се събраха хиляди души на протест срещу желанието за изтеглянето на войските на Украйна от региона на конфликт. Според протестиращите националисти това би било крах за собствената им страна и официално отказване от източните части на страната, за които се води гражданска война вече пет години.

Станете почитател на Класа