ООН признава, че САЩ са нарушили задължението си за издаване на визи

„Помощникът на генералния секретар на Организацията на обединените нации Мигел де Серпа Соарес на практика подкрепи и напълно споделя позицията на Русия, която обвинява САЩ в нарушаване на задълженията им по отношение на предоставянето на визи на делегати", заяви във вторник заместник постоянният представител на Русия при ООН Генади Кузмин.

 

Мигел Де Серпа е направил тези изявления по време на заседанието на комисията по връзки със страната домакин. „За първи път те ясно повдигнаха въпроса, че трябва да се предприемат конкретни и ефективни мерки", обобщи Кузмин във връзка с факта, че САЩ не предоставиха визи на 18 руски делегати, като ги лишиха от възможността да участват в Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

 

Заместник-постоянният представител на Русия отбеляза, че по този въпрос Москва среща активна подкрепа от делегациите на Иран, Куба, Никарагуа, Китай и Северна Корея, които също са засегнати от проблема с получаването на визи, докато делегациите на Европейския Съюз възприеха междинна позиция.


Кузмин твърди, че проблемът относно нарушението от страна на САЩ на задълженията им като страна домакин, може да бъде разрешен в международния съд. "Част от делегациите - и ние подкрепяме тази инициатива - говориха за активирането на механизма, предвиден в споразумението за централата, по-специално за арбитража между генералния секретар на ООН и приемащата държава", заяви руският представител, който добави, че решението в това отношение зависи единствено от Генералния секретариат на ООН.


Дипломатът също така подчерта, че Москва предлага да се избегне в бъдеще провеждането на важни международни срещи в централата на ООН в Ню Йорк заради риска Съединените щати да не предоставят визи на някои делегати.

Станете почитател на Класа