Тръмп налага вето на законодателното споразумение, целящо да анулира извънредната ситуация за граничната стена

Президентът Доналд Тръмп наложи вето на съвместна резолюция на конгреса във вторник, която се стреми да отмени декларирането на извънредна ситуация на южната граница на САЩ, насочено към улесняване на изграждането на стената, съобщава Ройтерс.


„В обобщение, ситуацията на южната ни граница остава национална спешна ситуация и нашите въоръжени сили все още са необходими, за да помогнат за справянето с нея", заяви президентът в посланието за ветото, което представи на Сената.


Това се случва малко след като парламентът миналия месец гласува - за втори път - да блокира националното деклариране на извънредна ситуация, предложено от Тръмп.


Службата на лидера на мнозинството в Сената, Мич Макконъл, заяви, че тази седмица ветото на Тръмп ще бъде поставено на гласуване, въпреки че е възможно да няма достатъчно гласове за отмяната му, според The Hill.


През последните седмици ръководителят на Белия дом настояваше, че е необходима национална декларация за извънредна ситуация за справяне с имиграционната ситуация на южната граница на САЩ. От своя страна членовете на Конгреса бяха недоволни от факта, че Тръмп превежда големи суми пари от военния бюджет за финансиране на стената.

Станете почитател на Класа