Кои държави са нападали Русия?

Вярвате или не, Русия е отчасти завладявана няколко пъти в историята си. Но никога не е побеждавана.

Златната орда

Златната орда се ражда като част от Монголската империя. През 1237 г. Бату хан, владетелят на Златната орда, напада Киевска Рус. Той изгаря и плячкосва Киев, Владимир, Рязан, Чернихив и други градове. По онова време монголската армия е много по-многочислена от руснаците.

След нападението монголците се оттеглят в степите, защото целта им не е да анексират руските територии. Вместо това те позволяват на руснаците сами да решат кои князе да управляват руските градове – но за да получат разрешение, руските князе трябва да пътуват до Златната орда, за да отдадат чест и да получат благословия да управляват. Руснаците са длъжни да отдават чест на Златната орда дори и след 1259 г., когато тя става отделно ханство от Монголската империя. Тази система на зависимост се нарича Татарско-монголско иго.

Игото оказва силно въздействие върху руската култура. В този период технологиите, грамотността и производството западат сериозно. През 1380 г. обаче княз Дмитрий Донски побеждава армията на Ордата в Битката при Куликово и така поставя началото на дългоочакваното освобождение на руските земи. Игото завършва официално през 1480 г., когато Иван Велики отблъсква татарските армии след т. нар. Стоене на р. Угра. Руските земи отново стават независими.

Полско-литовската държава

Части от бъдещата Полско-литовска държава воюват с руските земи още от XV век. А през 1569 г. поляците и литовците създават своята държава и съюзът им става много по-силен.

След като Русия е сполетяна от т. нар. Смутно време, Полско-литовската държава и Швеция нападат земите на Руското царство. През 1610 г. в битката при Клушино полската армия разгромява руските сили. Скоро самопровъзгласилото се правителство на Седемте боляри кани Владислав IV Ваза да стане владетел на Русия. В продължение на 2 години Москва се контролира от полските нашественици. През 1612 г. руското опълчение, водено от Кузма Минин и княз Дмитрий Пожарски освобождава Москва от полското нашествие. Скоро след това идва династията на Романови.

 

 

Швеция

Шведските армии завладяват Новгород за кратък период от време през 1611 г., но през 1617 г. са принудени да го върнат. Поради условията на Мирния договор от 1617 г. обаче Русия губи достъпа си до Балтийско море.

По-късно, по време на Великата северна война (1700-1721) шведската армия нахлува в Беларус (по онова време руска територия) и превзема град Могилев. Докато някои шведи се опитват да обсадят Санкт Петербург през 1708 г. (градът обаче се съпротивлява), Карл XII води армия към териториите около Смоленск. В крайна сметка обаче не успява да превземе града, който винаги се е смятал за “ключ към Москва”. Така че Карл и армията му се отправят на юг към Украйна.

През юни 1709 г. край гр. Полтава Петър Велики разгромява шведската армия в епична битка, а Карл XII бяга в Турция.

Франция

По време на Френско-руската война през 1812 г. над 600 000 войници от френската армия, водени от Наполеон, нахлуват в Руската империя, като прекосяват р. Неман и атакуват Рига. Силите му продължават към Смоленск. Французите отблъскват руската армия, изгарят Смоленск и се запътват към Москва.

В битката при Бородино край Москва и двете армии понасят жестоки загуби, но след това Наполеон завладява Москва (за последен път в историята на града). Това обаче не му носи нищо. Александър I не приема мира, не и “на всяка цена”, както настоява отчаяният френски император, изоставен с полусломената си армия в изгорената Москва.

Когато французите започват да се оттеглят, руският народ започва бунтовническа война, която (в комбинация с действията на руската армия) потушава френските сили и ги гони в Париж до пълното им поражение.

Интервенцията през 1918 г.

Тази безпрецедентна интервенция се случва по време на Гражданската война в Русия (1917-1921), когато съветската държава едва прохожда. След Брест-Литовския мирен договор от март 1918 г., който слага край на руското участие в Първата световна война, различни държави започват военни окупации на различни руски територии. Германия окупира части от европейска Русия, Великобритания превзема Архангелск, Мурманск, Севастопол и Крим; Франция и Гърция установяват частичен контрол над Одеса; Италия и Великобритания участват в нашествието в руския Далечен изток; а Финландия окупира територията на Карелия. Общо през този период Русия е окупирана от 14 различни държави.

През 1919 г., благодарение на военните и дипломатически действия на болшевишкото правителство, повечето от чуждите сили вече са напуснали руските територии.

 

 

Нацистка Германия

Яростната атака на нацистка Германия срещу Русия по време на Втората световна война е най-голямата и най-смъртоносна военна операция в историята на човечеството.

Германците започват нападението си в различни посоки. Те окупират Украйна (по онова време част от територията на СССР), обсаждат Ленинград (днешен Санкт Петербург), превземат Курск на юг, Архангелск на север и Воронеж. Нашествието обхваща по-голямата част от европейската територия на Русия и стигат до Сталинград (днешен Волгоград) на юг, но след унищожителната битка при Сталинград армията на Хитлер е изтласкана до Курск и е принудена да се оттегли обратно в Германия, където в крайна сметка са победени.

 

 

Russia Beyond

Станете почитател на Класа