Франция осуети заговор, вдъхновен от атаките на 11 септември

Терористичен заговор, вдъхновен от атаките на 11 септември 2001 г. в САЩ, наскоро е бил осуетен от френската полиция, разкри министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер, по време на интервю за френската телевизия, съобщава Reuters.


"Лице, вдъхновено от събитията от 11 септември и самолетите, разрушили кулите на Световния търговски център, беше арестувано от нашите разузнавателни служби", заяви той.


Мъжът е имал планове да „отвлече самолет и се е организирал, за да го направи", така че полицията действала незабавно, за да го спре, обясни Кастанер, без да предлага повече подробности, съобщават местните медии.


Полицейски източници разкриха, че заподозреният е мъж с френска националност, под 30 години, който е живял в апартамент, разположен западно от Париж.


Според сведения задържаният е обмислял да извърши нападението в друга държава от Европейския съюз, тъй като смятал, че Франция е "твърде охранявана". Полицията успяла да го спре заради дейността, която той имал в социалните мрежи, където набирал съучастници.


Министърът обяви този арест, докато докладваше за клането, което се случи на 3 октомври в централата на парижката полиция, при което загинаха четирима души.


Този опит е една от 60-те терористични атаки, които са осуетени във Франция от 2013 г. насам.

Станете почитател на Класа