САЩ са разочаровани от решението на ЕС да отложи преговорите със Северна Македония и Албания

САЩ съжаляват, че на срещата на върха на ЕС е било взето решение да бъдат отложени преговорите за влизане на Северна Македония и Албания в Европейския съюз. Това се казва в разпространено вчера изявление на американския Държавен департамент, цитирано от ТАСС.

В него се потвърждава, че САЩ подкрепят желанието на двете страни да се присъединят към ЕС. „Разочаровани сме, че ЕС не подкрепи стремежа на всяка от страните и не започна този път преговори", се казва още в комюникето.

Държавният департамент изрази надежда, че ЕС ще започне преговори за присъединяването на двете страни на следващата среща на върха през май. Дипломатическото ведомство потвърди, че САЩ остават стратегически партньор на Северна Македония и Албания и ще подкрепят тези държави за развитието на икономиката, в борбата им с корупцията и организираната престъпност.

Албания ще продължи да полага усилия за начало на преговорите за влизане в ЕС. Това заяви албанският премиер Еди Рама в коментар на решението на Европейския съвет да отложи датата за начало на преговорите с Албания и Северна Македония за присъединяване към ЕС.

„Просто трябва да продължим, защото няма друга алтернатива. Европейска Албания - това е единствената алтернатива и това е сериозно и необходимо задължение към бъдещите поколения", каза албанският премиер.
На въпрос за възможно намерение да подаде оставка във връзка с исканията на опозицията Рама отговори, че не възнамерява „да губи време с хора, които нямат с какво друго да се занимават".

Станете почитател на Класа