Извънредно положение в Сантяго де Чили след демонстрации и насилие

Президентът на Чили Себастиян Пиньера обяви извънредно положение в условията на хаос в Сантяго де Чили. Президентът обяви мярката от Паласио де ла Монеда, за да контролира протестите, които се проведоха през последните дни.


„Уважаеми сънародници, пред сериозните и многократни атаки срещу метростанции и съоръжения, както срещу публичната, така и срещу частната собственост, обявих извънредно положение в провинциите Сантяго и Чакабуко и в общините Пуенте Алто и Сан Бернардо", каза Пиньера.


По време на изказването си президентът поясни, че целта на тази мярка е "осигуряване на обществен ред, осигуряване на спокойствието на жителите на град Сантяго, защита на публичните и частните активи и преди всичко гарантиране правата на всички".


Освен това той нарече хората, които организираха ексцесите, „истински престъпници, които са готови да унищожат институция, толкова полезна и необходима, като метрото". По същия начин Пиньера предупреди, че хората, които участват, ще трябва да се изправят пред справедливостта и да поемат своите отговорности.


Президентът заяви, че "покачването на цените на билетите за метрото се подчинява на мандата на закона, отговаря на покачването, което се случи в цената на долара и петрола, и беше определено от експертна група".


Въпреки това президентът на южноамериканската страна обяви, че в следващите дни правителството ще свика „междусекционен диалог", за да положи всички усилия да смекчи и облекчи положението на гражданите, засегнати от покачването на цените.


Тази седмица студентите започнаха да популяризират „масовото укриване" и вече четири дни, в различни части на чилийската столица, стотици млади хора прескачат оградите и влизат в метрото, без да плащат в знак на протест. Официалният отговор беше да се увеличи количеството на полицията по гарите и да се криминализира протестът, както и да се задържат студентите.

Станете почитател на Класа