Археолог откри 27 обекта на маите, благодарение на безплатна онлайн карта

Изследовател е открил 27 обекта на маите, които са на 3000 години благодарение на безплатна онлайн карта. Става дума за дистанционна измерваща система генерираща 3D информация, известна като LIDAR, която позволява да се определи разстоянието от лазерен емитер до обект или повърхност с помощта на импулсен лазерен лъч.


Такеши Иномата, археолог от Университета в Аризона, проучил 4440 квадратни мили (11 400 квадратни километра) от мексиканските щати Табаско и Чиапас. В района той успял да идентифицира поредица от структури, които бележат церемониални обекти на мезоамериканската култура.


Картата е публикувана през 2011 г. от Националния институт за статистика и география на Мексико, така че да може да бъде използвана от компании и изследователи. Въпреки че разделителната способност на изображението е била ниска, Иномата е успял да открие местности, които по-рано са били напълно непознати.


На пръв поглед местностите предлагат малко непосредствени доказателства за техния мащаб и история, защото останките всъщност са под земята. Новите открития обаче биха могли да дадат информация за произхода на цивилизацията на маите и могат да имат решаващо значение за разбирането на нейното развитие.


Когато говори за един от терените археологът каза пред The New York Times "Когато ходите върху него, не го осъзнавате. Той е толкова голям, че изглежда като част от природния пейзаж", добави той.


Според него, количеството извършена работа само на този терен, е огромно и обемът от земна маса, който е преместен при създаването му, е невероятен. „Тези хора са вършили луди неща", заключи той.

Станете почитател на Класа