Пиньера: Чили е във война срещу мощен враг

Президентът на Чили Себастиян Пиньера даде нови изявления пред пресата, след като одобри законопроекта на Камарата на депутатите на Чили, който отменя увеличението на цената на метрото в Сантяго.


"Воюваме срещу могъщ, непримирим враг, който не уважава нищо или никого, който е готов да използва насилие и престъпност без ограничения, дори когато това означава загуба на човешки живот", заяви президентът във връзка с регистрираните безредици в различни части на страната.


Пиньера обяви, че Хавиер Итуриага, генералът, който отговаря за извънредното положение, е разположил 9 500 войници, за да защити мира и да контролира безредиците. Освен това той благодари на членовете на силите, разположени за противопоставяне на „насилниците и престъпниците".


Президентът заяви, че противникът е готов да изгори болници, метростанции и супермаркети, с "единствената цел да нанесе максимална вреда на всички чилийци". Изправен пред тази позиция, Пиньера потвърди „пълната подкрепа на правителството за действията, предприети от Итурриага и хората под негово командване".


"Не е време на неясноти", каза президентът и предупреди, че денят ще бъде труден, " защото има степен на организация, логистика, която е типична за престъпна организация". С тези думи Пиньера призова да "започнем да печелим тази битка", като поясни, че няма да се допускат повече действия на вандализъм.


Изявленията на президента обаче бяха силно критикувани от различни политически личности и дори думите му бяха сравнени в социалните мрежи със стари речи на Пиночет.


Въпреки че Пиньера обяви спирането на покачването на цените на метрото в град Сантяго, демонстрациите не са спрели. Безредиците доведоха до смъртта на седем души, според вътрешния министър Андрес Чадуик.


Тази седмица учениците и студентите започнаха да правят "масово укриване". В Сантяго, Чили, стотици и стотици млади хора прескачат оградите и влизат в метрото, без да плащат в знак на протест.


Официалният отговор беше да се увеличи количеството на полицията в гарите и да се криминализира протеста, като се задържат студентите.

Станете почитател на Класа