Клането срещу семейство Лебарон в Северно Мексико

Клането, извършено от престъпници срещу жени и деца на мормонска общност в Северно Мексико, предизвика шок както на мексиканска, така и на американска територия.


Властите и членовете на семейството потвърдиха убийството на девет души, включително шест непълнолетни и три жени.


Керван, съставен от три микробуса и три семейства, е тръгнал от град Ла Мора, в Сиера Тараумара, в посока към общността Лебарон, Чихуахуа, на границата между двата щата. В трите микробуса са пътували жени и деца от мормонската общност, които са с двойно гражданство, мексиканско и американско.


Първата атака е станала срещу буса, в който пътувала жената Ронита Лебарон, заедно с четирите си непълнолетни деца: Хауърд (на 12 години), Кристал (на 10 години), както и близнаците Тит и Тиана, на осем месеци. Семейството е застреляно и след това камионът, в който пътували, е запален. Телата са открити овъглени и неузнаваеми.


На разстояние приблизително 18 километра, са пътували два бели микробуса. Във втория ван е шофирала Кристина Лангфорд, придружавана от едногодишната си дъщеря си Вяра. Когато жената забелязала, че на пътя има дим и стрелба, тя слиза от камиона и вдига ръце. Тогава е застреляна почти в упор. Бебето е спасено невредимо, часове по-късно.


Довна Лангфорд е пътувала в третия микробус, заедно с 9 от децата си. Жената и двама от непълнолетните (Роган, на 3 години и Тревър, на 11 години) също били убити.


" Синът й Девин, скрил другите си братя в храстите и ги покрил с клони, за да ги опази, докато търсят помощ. Девин пристигна в Ла Мора в 17:30 ч., 6 часа след засадата", обясни Джулиан Лебарон в местните медии. След пристигането му в Ла Мора, роднини на жертвите взели оръжие и отишли на мястото на стрелбата около 19:30 ч.


Децата с огнестрелните рани са откарани от правителство на мексиканския щат с хеликоптер в болница във Финикс, Аризона, САЩ, където са получили медицинска помощ.


Джулиан Лебарон обясни, че има 8 оцелели деца:


Впоследствие държавните и федералните власти разгърнаха операция в района. Според първите версии на мексиканското правителство, мотивът за нападението може да е резултат от объркване между престъпни организации, които си оспорват контрола над района между Чихуахуа и Сонора.


Семейство Лебарон, състоящо се от повече от 5000 души, е част от общност на Мормони, базирана в северно Мексико, в граничната зона на САЩ и се занимава със селско стопанство, търговия и животновъдство.


След атаката президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор въоръжена подкрепа за водене на война и унищожаване на наркокартелите.


От своя страна Лопес Обрадор благодари на предложението и каза, че Администрацията му ще бъде самостоятелно отговорна за разследването на събитията и намирането на отговорните за клането.

Станете почитател на Класа