Нито една партия не получи мнозинство на изборите в Испания

Испания отново е изправена пред висящ парламент, тъй като нито десният, нито левият блок спечелиха достатъчно гласове, за да формират мнозинство. Четвъртите избори за четири години не доведоха до категоричен победител сред партиите в Испания. Управляващите социалисти спечелиха 120 места в парламента от 350 места и са изправени пред същия проблем, който имаше и след изборите през април, когато не успяха да сформират коалиция. Консервативната народна партия зае второто място с 88 места, а дясната партия Vox излезе на трето място с 52 места, спрямо 24 през април.


За формирането на правителство е необходимо мнозинство от 176 места. Левите от Унидас Подемос получиха 26 места и заявиха, че се надяват на коалиция със социалистите, но опитът им да обединят сили се провали през април.


„Те са платили цената за това, че не са постигнали споразумение през последните шест месеца, защото броят спечелени депутатски места наистина е спаднал, а въпросът сега е дали те могат да уредят различията си и да достигнат до маргиналните партии", заяви независимият журналист Мартин Робъртс.


Избирателната активност този път беше по-ниска, отколкото на предишните избори, явно след толкова чести вотове и безсилие на правителството, има умора на избирателите.


Изборите идват на фона на противопоставяне в Каталуния, където Мадрид се опитва да овладее движението за независимост.

Станете почитател на Класа