Държавен преврат в Боливия: Ево Моралес подаде оставка

Президентът на Боливия Ево Моралес обяви оставката си на 10 ноември, след ескалация на напрежението и вълна от протести и насилие в тази страна от Южна Америка. Вицепрезидентът също подаде оставка.


Ево Моралес е от семейство на земеделски производители, той е президент на Боливия от 2006 г. Той е първият боливийски президент с коренен (уру-аймара) произход и остана на своята позиция по-дълго от всеки друг държавен глава в Боливия.


Бившият президент заяви, че подава оставка, за да спре преследването на профсъюзните лидери, да спре изгарянето на къщите на държавни служители и да спре опозиционните групи да отвличат и малтретират роднини на коренните лидери.


Преди това както началникът на въоръжените сили, така и генералният командир на боливийската полиция предложиха президентът да подаде оставка, за да се търси стабилизация на нацията.


"Това не е предателство, защото борбата продължава и ние сме народ", каза напусналият държавен глава, когато наблегна на нивото на развитие, което Боливия постигна през времето, когато бе на власт, и осъди олигархичните групировки "за конспирация срещу демокрацията. "


"Грехът ми е да бъда лидер на профсъюзите, да съм коренен жител", каза бившият боливийски лидер.


Ево Моралес потвърди, че "негово задължение, като първи коренен президент на всички боливийци, е да потърси умиротворение".


Малко преди това бе съобщено, че Ево Моралес ще напусне Боливия към Аржентина, след като поиска план за полета на президентския си самолет, според Боливийските ВВС.


Въпреки това, той потвърди, че ще се върне в тропиците на Боливия: "Няма нужда да избягам. Не съм откраднал нищо от никого. Това е държавен преврат", каза той.

 

Часове по-рано Ево Моралес свика нови общи избори в Боливия „за да търсят мир", в съответствие с предложението на Организацията на американските държави (ОАС): „Всичко за живота, всичко за страната, за демокрация и за социална справедливост ", каза той.

Станете почитател на Класа