National Interest: Ненавистта на Хитлер към Русия я превърна в свръхдържава

Адолф Хитлер беше обсебен от идеята да превърне Русия в огромна германска колония, а руският народ в роби, пише Майкъл Пек, наблюдател на The National Interest. Омразата му към Съветския съюз обаче превърна последната в свръхдържава и лудостта му елиминира всички конкуренти на СССР, с изключение на САЩ.

Според резултатите от Втората световна война Съветският съюз загуби повече от 20 милиона души и Москва няма много основания да благодари на Адолф Хитлер. Въпреки това, омразата на лидера на Третия райх към Русия превърна последната в свръхдържава, пише Майкъл Пек, наблюдател на The National Interest.

Адолф Хитлер беше обсебен от идеята да превърне Русия в огромна немска колония, а руският народ - в роби. Вместо това половината от Германия е окупирана от Червената армия, "а нейният народ се превърна в поданици на Руската империя", се твърди в статията.

Когато рано сутринта на 22 юни 1941 г. 4 милиона нацистки войници преминаха съветската граница, те мечтаеха да видят острите куполи на Кремъл. Вместо това те започнаха верига от събития, които все още придават очертания на света.

Да се каже, че Русия не е била велика държава, преди Хитлер би било глупаво. Поне 18-ти век Русия е държава – тежка категория с огромни богатства, територии и население, гигант, достатъчно силен да унищожи армията на Наполеон, който също смяташе, че тази страна ще стане лесна плячка. В момента обаче е трудно да се разбере колко различен е бил глобалният баланс на силите преди близо 80 години.

И така, в края на 30-те години САЩ са разполагали с по-малка армия от Румъния. Великобритания, чиито есминци вече не могат да плуват в топли води, е контролирала една четвърт от земната повърхност. Освен това се е смятало, че Лондон има най-мощния флот в света.

 

 

Франция, която сега често подиграват за готовността й да се предаде бързо, тогава се е смятала за притежаваща най-мощната сухопътна армия в Западна Европа. Германия, чиито въоръжени сили сега изглежда едва функционират, е всявала ужас у съседите си от 1870 година.

И тук беше и Съветският съюз, загадъчният комунистически колос на глинени крака, който беше изтощен от сталинските чистки и който едва можеша да победи мъничката Финландия през 1939-1940 година.

Не само Хитлер и неговите генерали вярваха, че Русия ще се разпадне като кула от карти; дори британските и американските експерти не са очаквали Москва да оцелее от блицкрига на Хитлер.

Независимо от това, през май 1945 г. Великобритания фалира, Франция е опустошена, а германците наблюдават как руските танкове гърмят по останките на Берлин. Като боксьор, окървавен, но все още тържествуващ, Русия остана на крака и стана за повече от 40 години една от двете свръхдържави в света.

Лудостта на Хитлер елиминира всички конкуренти на СССР, с изключение на САЩ. Светът от 1939 г. беше многополюсен и няколко държави се бореха за властта. Към 1945 г. съществуват само две свръхдържави: Америка и Съветският съюз. Другите съперници бяха разбити, окупирани или изтощени.

Ето такова велико наследство, остави Хитлер на Русия, се подчертава в статията. Русия на Путин притежава само сянка на военната сила и глобалното влияние на СССР. Но сравнете военната сила и влияние на днешна Великобритания, Франция и Германия с това, което тези страни имаха през 1939 г., и престава да изглежда, че Русия е в лоша форма.

Москва се оказа способна да държи експедиционни сили в Сирия в продължение на няколко месеца. Междувременно НАТО едва успя да събере достатъчно ресурси, за да се справи с такава сила като Либия на Муамар Кадафи през 2011 г.

Хитлер остави в Европа вакуум на властта, който Русия запълни. Дали за това си струват животите на 20 милиона души е друг въпрос.“, завършва статията си за The National Interest наблюдателят Майкъл Пек .

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа