Мястото за кацане на НАСА на Марс може да съдържа вкаменели признаци на живот

Мястото за кацане, избрано за предстоящия роувър на Марс 2020 на НАСА, може да бъде един от най-добрите шансове да открием дали Червената планета някога е била дом на живота и дали може да бъде отново.


28-мили големият кратер Йезеро е избран за място за кацане на новия роувър в края на 2018 г. и е установено, че съдържа огромни находища на хидратиран силициев диоксид и минерали карбонати, според наскоро публикувано проучване.

 

Някога място на езеро преди повече от 3,5 милиарда години, сега учените вярват, че Йезеро, благодарение на своите карбонатни запаси, вероятно ще съдържа структури, които могат да оцелеят милиарди години, като черупки, корали и някои видове скали, образувани от микробен живот.


Известно е, че делтите на Земята са центрове за запазени биомаркери и признаци на живот, а наличието на хидратиран силициев диоксид предполага, че Марс вероятно ще бъде още по-добър в това отношение.

 

„Използвайки разработена от нас техника, която ни помага да открием редки, трудно разпознаваеми минерални фази в данните, взети от орбитален космически кораб, открихме хидратиран силициев диоксид в кратера Йезеро", казва водещият автор на изследването Джеси Тарнас, докторант в Браун университет в Роуд Айлънд, САЩ.


От Земята знаем, че тази минерална фаза е изключителна при запазването на микрофосилите и други биосигнатури, което прави тези огнища вълнуващи цели за проучване на роувъра.

 

Информацията за обекта и заобикалящата го делта, пълна с полезни изкопаеми, беше предоставена от данни от компактния разузнавателен спектрометър за Марс (CRISM), който лети на борда на NASA Mars Reconnaissance Orbiter.


„Материалът, който образува долния слой на делтата, понякога е най-продуктивен по отношение на запазването на биосигнатури", обясни Джак Горчица, професор в Браун и съавтор на изследването.


Роувърът ще кацне на Марс на 18 февруари 2021 г., когато ще започне да взема проби от скалното ядро, които ще бъдат депозирани в метални тръби на повърхността, докато чакат да бъдат изпратени обратно на Земята за анализ, по време на по-късна мисия.

Станете почитател на Класа