Папа Франциск критикуван от духовенството, след участие в „идолопоклоннически ритуал“ за езическата богиня

Международна група католически свещеници и учени призова папа Франциск за публично покаяние заради провеждането на ритуал във Ватикана, който включвал почитането на езическа богиня на плодородието.


Петицията, подписана от 100 духовници, учени и влиятелни членове на Църквата, изисква от понтифика „да се покае публично и недвусмислено" за участие в поклонението на Пахамама, езическа богиня на плодородието, по време на посещението на Синода на Амазонка във Ватикана миналия месец. Групата отбеляза, че „всяко участие във всяка форма на почитане на идоли е обективно тежък грях, който само Бог може да съди".


Видеозапис от церемония на 4 октомври, проведена във Ватиканските градини, показва папа Франциск, който благославя статуя на голата, бременна богиня, преди да я получи като дар от амазонското духовенство.


Няколко дни по-късно папата се помоли пред статуята на Пачамама в катедралата „Свети Петър", след което я придружи на шествие в залата на синода.


Церемониите предизвикаха смут в католическия свят. Реплики на статуята Пачамама по-късно са иззети от църква близо до базиликата на Свети Петър в Рим и хвърлени в река Тибър. Делото е извършено от човек, който описва статуите като фалшиви идоли, нарушаващи католическите учения. В отговор на инцидента папа Франциск поиска „извинение от хората, обидени от този акт".


Във вторник Франсис издаде криптично изявление, предупреждаващо за опасностите от „ревност, завист [и] съперничество".


В това, което се тълкува като изобличение към неговите критици, понтификът казва: „Когато говориш лошо за някого, го унищожаваш. Езикът е страховито оръжие - клюките убиват, клеветите убиват, но ревността и завистта на единия унищожават другия. "

Станете почитател на Класа