Турция изпраща 6 000 сирийци от Истанбул във временни центрове

Турция изпрати повече от 6 000 сирийски мигранти от Истанбул във временни жилищни центрове в други провинции от началото на юли, съобщиха от офиса на местния губернатор. Изявлението му дойде две седмици след крайния срок за сирийците, които не са регистрирани в града, да напуснат.

 

Властите бяха дали позволение за сирийци без документи да останат в Истанбул до 30 октомври, и да се преместят в друга провинция или да бъдат изправени пред принудително отстраняване от града. Кабинетът на губернатора на Истанбул заяви, че 6 1216 нерегистрирани сирийци са били отстранени от Истанбул от 12 юли насам.

 

Турция е домакин на повече от 3,6 милиона сирийци, най-голямото население на сирийци, разселени от осемгодишната гражданска война. Броят на сирийците в Истанбул, град от около 15 милиона, набъбна до повече от половин милион, казва Ройтерс.

 

През последните години настроенията срещу сирийските бежанци в Турция се засилиха. Анкара иска да засели част от тях в обширна земя, която сега контролира в североизточната част на Сирия, тъй като нейната офанзива срещу кюрдската милиция YPG там продължава.

Станете почитател на Класа