Отложиха въздушни учение на САЩ и Южна Корея, като „акт на добра воля към Пхенян“

Съединените щати и Южна Корея отложиха въздушни маневри, които трябваше да започнат през ноември и по-рано бяха описани от Пхенян като провокативни, съобщи министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер в неделя.

 

На брифинг с пресата, заедно с южнокорейския си колега Йонг Кионг-Ду в Банкок, Еспер настоява, че този ход не е „отстъпка" на партньорите към националния съсед и аргументира, че отлагането е по-скоро дипломатически жест, с надеждата да се вкара нов живот в затворена мрежа разговори за денуклеаризация. "Взехме това решение като акт на добра воля, за да допринесем за среда, благоприятна за дипломацията и прогреса на мира", каза Еспер.


Не е определена нова дата за ученията. Преди това Сеул и Вашингтон бяха понижили името на маневрите от грандиозното „Бдителен Ac" на по-скромното „Комбинирана полетна тренировка", за втора поредна година.


Министърът на отбраната на САЩ призова Пхенян да се върне на масата за преговори и намекна, че отлагането на учението може да се счита за част от споразумение, термин, често използван от администрацията на Тръмп за дипломатически преговори. „Виждам това като добросъвестни усилия от страна на Съединените щати и Република Корея за постигане на мир, за улесняване на политическо споразумение", каза той.


Миналия месец Северна Корея напусна официалните разговори със САЩ за денуклеаризация в Швеция. Министерството на външните работи на страната добави, че "няма намерение да провежда подобни болестни преговори, докато САЩ не предприемат съществена стъпка за пълно и необратимо изоставяне на враждебната политика срещу Северна Корея."


По-малко очевиден признак на смекчаване на политиката на САЩ спрямо Северна Корея се разигра в четвъртък в Организацията на обединените нации, когато асамблеята прие резолюция, осъждаща нарушенията на правата на човека в Северна Корея. Документът бе предложен от Европейския съюз и към него се присъединиха САЩ и други страни. Въпреки това, Южна Корея реши да се оттегли от списъка на подкрепящите я, за първи път от 2008 г., периода на Сеулската „Политика на слънцето към Северна Корея".


Северна Корея нарече резолюцията "политическа провокация" на САЩ.

Станете почитател на Класа