Астрономите са разярени от спътниците на Мъск Starlink, замъгляват наблюденията им

Изпълнителният директор на SpaceX Елон Мъск се стреми да направи света щастлив, осигурявайки сателитен достъп до интернет. Досега той успя само да разстрои астрономите по целия свят, като направи телескопите им слепи.


Милиардерът, който също се позиционира като филантроп и новатор, наскоро си постави за цел да доведе високоскоростен интернет до най-отдалечените кътчета на земята с мрежа от хиляди малки спътници, които смята да постави на нискоземна орбита. Амбициозният план включва изпращането на защеметяващ брой - 12 000 устройства в космоса, за формиране на сателитно съзвездие, като част от проекта Starlink.

 

Това обаче не е крайният брой, тъй като SpaceX е започнал преговори с Международния съюз по далекосъобщения (ITU), който се стреми да получи разрешение за други 30 000 спътници Starlink, с което общото им число достига до 42 000. Това е приблизително 20 пъти повече от броя на оперативните спътници в момента на орбита.


Практическите ползи от този проект все още не са очевидни, тъй като досега Мъск успя да изпрати в космоса около 120 спътника Starlink – една шепа в сравнение с амбициозните му планове. Това обаче беше достатъчно да обезпокои астрономите по целия свят, които сега твърдят, че милиардерът заплашва съществуването на самата астрономия, тъй като ще заслепят телескопите със своята яркост.


Шест месеца по-късно, когато втората партида от спътници Starlink също излезе на орбита, учените разбраха, че най-лошите им страхове се сбъдват. В понеделник Клара Мартинес-Васкес, астроном от Междуамериканската обсерватория „Серо Тололо" (CTIO) в Чили алармира колегите си, че влак от само 19 спътника Starlink „силно е повлиял" върху работата на нейната високочувствителна камера за тъмна енергия ( DECam), чиято задача е да помогне на хората да разгадаят мистериозната природа на „тъмната енергия".


За около пет минути инструментът се оказал напълно безполезен - изцяло благодарение на проекта на Мъск, въпреки ранния етап на развитието му.


Новината веднага предизвика възмущение сред колегите й астрономи, които предупредиха в Twitter, че подобни инциденти ще се превърнат в „ежедневни събития", когато Мъск продължи по своя план.


Най-разочарованите бързо окачествиха милиардера като „човекът, който замърсява небето", добавяйки, че това ще бъде неговото „трайно екологично наследство".


SpaceX обеща да оцвети своите сателити в черно, за да ги направи по-малко отразяващи, въпреки че очевидно не го направи с партидата, изпратена в космоса на 11 ноември.


Но като всепризнат добър човек, Мъск очевидно не може да се притеснява от този факт. Сблъскан от астрономите, той просто предложи да премести „телескопите на орбита", предизвиквайки поредната вълна от възмущение.


Някои го наричаха аматьор, а други дори го сравняват с френската кралица Мария Антоанета, която позорно е заявила, че селяните „трябва просто да ядат пасти, след като нямат хляб", много преди монархията да бъде свалена по време на Френската революция.


Мъск обаче е малко вероятно да претърпи, подобна съдба, тъй като според юридическите експерти законът в основата си е на негова страна. Или по-скоро - няма разпоредби, които биха могли да попречат на SpaceX да развие своя проект, просто защото заплашват съществуващата и бъдещата астрономическа инфраструктура.


Бъдещето на проекта Starlink изглежда доста светло засега. Какво би означавала тази яркост за астрономията, е заплашително висящ въпрос.

Станете почитател на Класа