Мексиканските картели плащат с модерно оръжие за колумбийския кокаин

По време на бомбардировките, които колумбийската армия извърши срещу дисидентите на FARC в края на август в Какета, колумбийските военни намериха различни модерни оръжия, съобщава El Universal.


По-конкретно, цитираните от вестника военни доклади говорят за АК-47, щурмова пушка IMI Галил; няколко пушки от американска изработка като M-4, M-16, AR-15; картечница M-60 и пушка Колт за снайпери.


Това въоръжение е предоставено на колумбийските партизани от мексиканските картели Синалоа, Халиско Нуева Хенерасион и Лос Зетас заедно с бразилските Ла Фамилия дел Норте, Ел Пример Контакто и Семейство Вермельо, като част от бартера на оръжия за кокаин.


В този смисъл колумбийските власти твърдят, че разполагат с доказателства, удостоверяващи, че тези оръжия влизат в страната по море през пристанищата Буенавентура, Тумако и Турбо, като не изключват съучастието на местни корумпирани служители.


„Коката е по-добрата валута за плащане на търговците на оръжие, отколкото пари в брой. Винаги е по-трудно да се проследи произходът на килограм кока от която и да е банкнота", казва Нестор Росания, директор на Центъра за изследвания на сигурността и мира в Колумбия.


Разузнавателните досиета подробно описват, че оръжията пристигат в Колумбия, скрити в продукти от всякакъв вид, особено електроуреди.


"Там, където има пристанище, има голяма вероятност да има този тип контрабанда, въпреки че мафиите обикновено използват по-малки пристанища и кораби, където има по-малко контрол", коментира Габриел Сифуентес, специалист по сигурността.

Станете почитател на Класа