Съветник на Тръмп е призовал за „тактически ядрен удар по Афганистан "

Високопоставен служител на администрацията на Тръмп, който навремето призова за "тактически" ядрен удар по Афганистан, сега помага за контрола върху оръжията в Държавния департамент, където той ще управлява оръжейните договори на Вашингтон.


Франк Вуко, бивш служител от Департамента за вътрешна сигурност (DHS), наскоро беше назначен като старши съветник в Бюрото за контрол на оръжията на Държавния департамент, което има за задача да се справи със „заплахата от оръжия за масово унищожение" - информира доклад в The Washington Post.


Идеята на Вуко за „контрол над оръжията" може да не е точно това, което бюрото има предвид, като той очевидно предпочита да „контролира" оръжията направо към тяхната цел. В радиоизявление през 2016 г., попитан защо Вашингтон просто не е превърнал Сирия и Иран в „стопено стъкло", Вуко небрежно съобщи как ще изпрати „послание" на противниците на Америка, ако му се даде възможност.


„Мисля, че моето предпочитание щеше да е да хвърля няколко тактически ядрени оръжия с ниска мощност над Афганистан в деня след 11 септември, за да изпратя категорично съобщение на света, че са се прецакали сериозно".


Самият президент Доналд Тръмп по-рано е размишлявал за „използването на ядрена сила" в Афганистан, но по-късно отхвърли идеята, аргументирайки се, че „предпочита да не убива 10 милиона души".


Не е ясно кога точно Вуко е преместен от DHS на текущата си роля в ACB, но анонимен служител на Държавния департамент заяви, че е там поне от август.


Преди времето си в правителството, Вуко направи известност, като подхвърляше неортодоксални теории в консервативните медии - например твърдейки, че бившият директор на ЦРУ Джон Бренан е приел исляма по време на служба в Саудитска Арабия - и бе известен и с други странности. Като частен консултант по сигурността той създаде друга самоличност, която той нарече „Фуад Усул", предоставяйки презентации от първо лице за това, което вдъхновява и мотивира джихадиста.


Тъй като администрацията на Тръмп отменя едно след друго споразумения за контрол на оръжия - вече е отменила договорите за INF и ABM, а поглед е насочен вече и върху Новия START - защитата от епохата на Студената война срещу ядрен конфликт ерозира, а присъствието на Вуко изглежда никак не допринася за отмяна на тази тенденция.

Станете почитател на Класа