Доклад на мозъчен тръст: „Русия ще разгроми британците“

Малко повече от две седмици преди Общите избори, Royal United Services Institute (RUSI - мозъчен тръст за отбрана) пусна мрачен доклад, в който подробно предсказва цялостно поражение за недобре подготвените британски сили за отбрана, ако те някога отидат на война срещу Русия в Източна Европа.


Руската огнева мощ „значително ще надскочи и ще сломи сухопътните сили на Обединеното кралство, оставяйки вражеската артилерия свободна за безнаказано извършване на огневи мисии".


Но задръжте за минута. Преди всички да започнат да търсят железните си каски след излизането на доклада на RUSI „Бъдещето на пожарите: Максимизиране на Обединената тактическа и оперативна огнева мощ на Обединеното кралство", би било разумно да се разбере как и защо е пуснато това изследване.


Кой споменава нещо за война с Русия? А какво става с НАТО? Нали Британското членство в този дългогодишен съюз би означавало Англия никога да не е сама в нито една битка, водена в Европа. Дори ако Доналд Тръмп реши да се изправи и да напусне организацията?


За по-добро разбиране на това, което се случва, изобщо не е необходимо да се гледа към Русия и вероятността тя да започне наземна офанзива.


Не, истинското място за търсене на мотиви за разбъркване на тази конкретна делва е много по-близо до дома, в самия RUSI. Институтът се представя като най-старият независим мозъчен тръст в областта на международната отбрана и сигурност откакто е основан от херцога на Уелингтън през 1831 г. Домът му е прекрасна историческа сграда точно срещу Уайтхол на Даунинг Стрийт.


Патрон на RUSI е кралицата и нейният консултативен съвет и попечителска роля са облепени с имената на водещи военни началници и политици на високо ниво.


Но дори бегъл поглед през списъка на поддръжниците на RUSI помага мъглата да започне да се изчиства. Защото Европейския съюз беше негов водещ привърженик, дарявайки през 2017-18 г над 1 милион паунда. Почти толкова щедра през тази финансова година беше BAE Systems, под-изпълнител по отбраната. Следва Министерството на външните работи на Катар и Министерството на отбраната на Катар. Трябва да се чудите на техния интерес към центъра за проучване на отбраната и сигурността във Великобритания.


По-надолу в списъка са Airbus Group, Google, Държавният департамент на САЩ, Lockheed Martin, британското посолство в Москва и списъкът продължава и продължава. Чуждестранни правителства, мултинационални корпорации, самият модел на западния военен промишлен комплекс, поддържащ общи цели заедно с огромни световни корпорации.


Излишно е да казвам, че RUSI е мозъчен тръст с изключително сериозна политическа и търговска огнева мощ. Що се отнася до многобройните му привърженици, биенето на барабаните на войната е полезно за бизнеса. Цялостното, и трябва да признаем, точно детайлизиране на силните и слабите страни на британския военен удар, насред кампанията за Общи избори, може просто да накара един или двама политици да се изчервят и загреят достатъчно, за да започнат да дават обещания за ръст на числеността на войските и военния хардуер, сякаш войната с Русия е неизбежна.


И може би, просто може би, ако в този момент някой от големите контрагенти по отбраната, подкрепящ RUSI, успее да помогне с голям сочен договор, това би било само приятна изненада.


И така, ако няма предстоящ военен конфликт между Русия и Обединеното кралство, този доклад е просто полезен за бизнеса и ако се нуждаете от лош човек, за да покажете вашите собствени недостатъци – спомнете си, че всичко е честно в любовта и на война!

Станете почитател на Класа