Facebook с първа корекция на „фалшиви новини“ под натиск от правителството на Сингапур

За първи път Facebook се поддаде на натиск от Сингапур и добави известие за поправка на публикация в платформата на блогър, счетена за „фалшиви новини".


„Facebook е юридически задължен да ви съобщи, че правителството на Сингапур казва, че този пост съдържа невярна информация", се казва в съобщението, което е вградено в долната част на публикацията без никакви промени в първоначалния текст.


Гигантът на социалните медии добави корекцията към публикация от базирания в Австралия блогър Алек Тан, чийто сайт, Стейт Таймс Ревю, е забранен в Сингапур. Във въпросната публикация се твърди, че членовете на местния студентски съюз са се сблъскали с проблеми с полицията, които Министерството на вътрешните работи нарече "фалшиви и неоснователни".


Законът за защита на Сингапур от онлайн фалшификации и манипулации (POFMA), позволява на правителството да прикачи отказ от отговорност към съдържание, считано за „фалшиви новини". Това е първият път, когато законодателството бе приложено към платформа за социални медии.


Facebook редовно спазва исканията на правителството да блокира съдържание, което нарушава местните закони. Но законът в Сингапур е първият, който изисква гигантът на социалните медии да публикува корекции на потребителските публикации по молба на правителството.


По-рано Facebook заяви, че е „загрижен за аспекти от новия закон, които предоставят широки правомощия на изпълнителната власт на Сингапур да ни принуди да премахваме съдържание, което считат за невярно, и да публикуват правителствено уведомление към потребителите".


Въпреки че компанията очевидно има опасения относно издаването на корекции, продиктувани от правителството, Facebook отдавна поддържа, че „като издател има право да цензурира и блокира нежеланата реч".

Станете почитател на Класа