Руската хиперзвукова ракета "Кинжал" завърши първия си арктически тест

Новата руска хиперзвукова ракета „Кинжал" бе тествана в смразяващи арктически условия. Тя успешно улучи наземна цел в първия тест от този вид, твърдят източници на отбранителната индустрия.


Супер-секретните тайни изпитания се проведоха в средата на ноември в района на Пембой в северозападната република Коми, каза един от източниците пред ТАСС. Този руски регион се простира отвъд Арктическия кръг.


Ракетата бе изстреляна от свръхзвуков прехващащ самолет МиГ-31К, който НАТО нарича „Фоксхаунд".


„Кинжал достигна скоростта от 10 Мах (над 12 000 км / ч)", каза неназован служител пред агенцията.


Кинжал е една от няколкото хиперзвукови системи, подготвяни за служба в руската армия. Русия вече успешно е тествала своя планер „Авангард", който е монтиран на силози. Вече са утвърдени планове за първите бройки Авангард, които ще влязат в експлоатация преди края на годината.


Развитието на ракетата "Циркон", предназначена за изстрелване от кораби, в момента също е в разгара си.


Известно е, че хиперзвуковите оръжия могат да преодолеят всяка съществуваща противовъздушна защита, поради движението си няколко пъти по-бързо от скоростта на звука и постоянното маневриране при приближаването към целта.


Русия през последните години засилва военното си присъствие в Арктика, изгражда и ремонтира бази и летища, разполага най-новия си хардуер, включително системи за ПВО С-400 и често провежда учения в района.


Тези дейности започнаха като отговор на опитите на други регионални играчи - Канада, Дания, Норвегия и САЩ - да предявят претенции към Арктика поради богатите й природни ресурси и стратегическо географско положение.

Станете почитател на Класа