Коалицията на Меркел е заплашена от новите леви лидери

"Голямата коалиция" на германския канцлер Ангела Меркел е застрашена отвътре, тъй като социалдемократите (СДП) избраха нови, леви лидери. Техният фокус върху социалната справедливост поставя СДП в противоречие с дясноцентристката ХДС на Меркел.

 

СДП обяви новите си лидери в събота, след гласуване от членовете на партията. Предварително сочените за победители съюзници на Меркел, министърът на финансите Олаф Шолц и Клара Гейвиц, изостанаха и ръководството отиде при левичарите Норберт Уолтър-Борджанс и Саскиа Ескен.

 

И двамата политици призоваха за по-високи данъци върху богатите, повече държавни инвестиции в инфраструктура, повече мерки срещу изменение на климата и увеличаване на разходите за благосъстояние, независимо от това дали бюджетът на страната ще изпадне в дефицит или не.


Двойката представлява блока избиратели на СДП, недоволни от ролята на партията в центристката коалиция на Меркел. Докато много от тези избиратели биха се застъпили за пълна раздяла с християндемократите на канцлера (ХДС), Уолтър-Борджанс заяви, че все още няма да напусне.


"Винаги сме казвали, че въпросът не е само за това дали ще напуснем веднага или ще останем вътре за мандата" каза той пред телевизия Phoenix. „Трябва да подобрим политиките и може би да зарежем черната нула", добави той, позовавайки се на настояването на Меркел за балансиран бюджет.


И Меркел, и нейните партньори в СДП видяха, че подкрепата им се изплъзва на регионалните избори тази година. С новото си ръководство, СДП вече е в състояние да прокара предложенията си и Меркел вероятно отсега знае, че ако не успее да разхлаби бюджетните ограничения, СДП може лесно да се отдалечи от коалицията и да сложи край на близо 15-годишния си престой в канцлерството.


На фона на този трус, партията й обеща да работи с новото ръководство на СПД. „Искаме да управляваме добре Германия. Създадохме основа за това между консерваторите и СДП. Нищо не се е променило", заяви говорителят на партията Пол Зиемяк.


Но дали е така?

Станете почитател на Класа