Горещ сблъсък между Тръмп и Макрон в Лондон

Държавните глави на Франция и САЩ проведоха доста напрегната пресконференция след срещата си в Лондон. Двамата си размениха остри думи по повод НАТО и изтеглянето на американските войски от Сирия, съобщава Евронюз. Доналд Тръмп призна, че той и Еманюел Макрон имали „малък спор" относно търговските тарифи и бъдещето на НАТО, но посочи, че „ще го оправим".

 

Извънредно! Горещ сблъсък между Тръмп и Макрон в Лондон ВИДЕО - 0

 

По време на пресконференцията, обаче, двамата държавни лидери непрекъснато си противоречаха по най-различни теми – от Турция и тероризма до разходите и стратегията за Алианса. След като Макрон отговори на въпрос за чуждестранните бойци, присъединяващи се към „Ислямска държава", Тръмп заяви: „Ето затова той е един от най-големите политици, защото това е един от най-страхотните не-отговори, които съм чувал". Френският президент смени тона, отбелязвайки, че лидерите трябва „да бъдат сериозни" по темата за разгрома на „Ислямска държава". Той подчерта, че най-критичният въпрос, с който се сблъсква НАТО, е различната стратегия, която има Турция. Макрон добави, че бойните действия срещу кюрдите и купуването на руско оръжие не са съвместими с Алианса. „Нямаме еднаква дефиниция за тероризъм. Те се бият срещу тези, които се бият заедно с нас", каза френският президент. Тръмп пък продължи да се връща към познатата тема за това какви са вноските на страните-членки, посочвайки, че все още средствата не са достатъчни. Напрегнатата среща се случи малко след като Тръмп нарече пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг критиката на Макрон към Алианса „много, много гадна". Една от темите, по които двамата не стигнаха до съгласие, беше броят на бойците от „Ислямска държава", които идват от Европа и САЩ. Според Макрон, пристигащите от Европа „са малцинство в големия проблем".

 

 

 

 

 

"Искате ли малко добри бойци на "Ислямска държава? Мога да ви ги дам", обърна се Тръмп към Макрон. Гореща тема беше и Русия. Президентите отговориха различно на въпроса какви трябва да бъдат отношенията на членовете на НАТО с Русия, съобщава Си Ен Ен. Тръмп каза: „Ние се разбираме с Русия" и посочи към Макрон и добави, че Франция има подобно виждане. По-късно, обаче, Макрон заяви, че „въпреки че е важно да имаме стратегически диалог с Русия", лидерите трябва „да го правят без да са наивни". Френският президент не се отказа от думите си за мозъчната смърт на НАТО: „Знам, че изказванията ми предизвикаха реакции. Но стоя зад тях".

Станете почитател на Класа