НАСА засне останки от лунния десант на Викрам от Индия

Сателит на НАСА направо откри иглата в купа сено, забелязвайки отломки от злополучния десант на индийския кораб Викрам, който се разби на повърхността на Луната през септември след неуспешен опит за кацане.


Лунният разузнавателен орбитър на НАСА направи снимки на мястото на катастрофата и свързаните с него отломки, които бяха публикувани в понеделник. Макар и трудно да се разчетат, новите снимки показват кратера и останките на кораба, разпръснати на няколко километра по лунната повърхност.


Високотехнологичната орбитална сонда на NASA заслужава известна похвала за заснемането на точката на приземяването. Но всъщност преди това индийският компютърен програмист Шагуфта Субраманиан посочи мястото на катастрофата, след като агенцията покани обществеността да се присъедини към търсенето, публикувайки мозаечно изображение, за да може всеки да участва в търсенето.


Анимация, пусната от НАСА, също показа мястото на катастрофата преди и след събитието, при което в долната трета на по-скорошната снимка може да се види слаба ивица от отломки.


Викрам стартира през юли като част от Лунната мисия на Индия Чандраян-2, с която Ню Делхи се надяваше да стане четвъртата нация след САЩ, Русия и Китай, която да направи успешно кацане на Луната. Това щеше да е първото кацане на южния полюс на естествения спътник.


Основният кораб на мисията остава в орбита около Луната, но той загуби контакт с Викрам скоро след като той тръгна за неуспешния си опит за кацане.

Станете почитател на Класа